Constantin MORARU, doctor habilitat în geologie şi mineralogie

2014-12-30

Şeful laboratorului Hidrogeologie şi Geologie inginerească a Institutului de Geologie şi Seismologie, Constantin MORARU, a devenit doctor habilitat în geologie şi mineralogie. Anul trecut la 1 noiembrie autorul a susţinut cu succes teza la Moscova în Consiliul specializat pentru conferirea titlului de doctor în ştiinţe (analog - doctor hab. în Moldova). În baza ordinului Ministerului Învăţămîntului şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse, Moscova din 6 octombrie 2014 d-lui C. Moraru ia fost conferit gardul ştiinţific de doctor în ştiinţe geologice şi mineralogice. In baza Hotărîrii nr. nr. AT-7/4 a CNAA a Moldovei din 23 decembrie 2014 titlul de doctor în stiinte din Federatia Rusă a fost echivalat cu gradul ştiinţific de doctor habilitat în ştiinţe geonomice, specialitatea: 151.02 Hidrogeologie.

Înalta distincţie academică este rezultatul cercetării efectuate timp de 20 de ani de zile şi, de asemenea, măsura competenţei şi dăruirii puse în slujba comunităţii de-a lungul multor ani de experienţa acumulată în domeniul ştiinţelor geologice. Tema de cercetare aleasă a fost “Гидрогеохимия зоны активного водообмена юго-запада Причерноморского артезианского бассейна (геоэкологические аспекты)”. Motivaţia lucrării a avut la bază dorinţa de a pune la dispoziţia specialiştilor în domeniul hidrogeologiei şi nu numai, experienţa practică şi teoretică dobîndită în cei 20 de ani de activitate în cadrul Institutului de Geologie şi Seismologie AŞM, Universităţii din Memphis (SUA), Universităţii din Arkansas (SUA), şi Universităţii tehnice din Karlsruhe (Germania). În rezultatul cercetărilor efectuate au fost obţinute următoarele rezultate de bază: a) pentru prima dată a fost argumentată şi elaborată metodologia cercetării în spaţiu 3D a zonei cu regim hidrogeodinamic activ a apelor subterane (caz de studiu partea de sud-est a bazinului artezian al Mării Negre), b) sa propus un model numeric inovativ a migraţiei poluanţilor în zona de aeraţie, a primului acvifer, cu argumentarea teoretică şi experimentală a adîncimii quasi - finale de pătrundere a poluanţilor neorganici (graniţa de sus a zonei), c) sa demonstrat şi confirmat existenţa curenţilor acvatici ascendenţi, de adîncime mare subterană, cu o compoziţie chimică anomală (graniţa de jos a zonei), d) pentru prima data sa întocmit modelul regional a interrelaţiilor hidrodinamice a acviferilor în cadrul bazinului artezian al Mării Negre (partea de sud – est) şi sa argumentat teoretic şi practic mecanismul formării compoziţiei chimice a apelor subterane potabile, e) în baza teoriei analizei sistematice şi cu folosirea principiilor geostatistice, modelării numerice la calculatoare în premieră a fost studiată geochimia apelor subterane în condiţii de impact antropogen. Rezultatele ştiinţifice obţinute au fost publicate în limbile română, rusă şi engleză în cadrul a 72 articole şi 5 monografii.

Lucrarea d-lui C.Moraru este un eveniment important în istoria cercetărilor hidrogeologice moldoveneşti. Deasemenea este a doua teză de doctor habilitat în Moldova, în domeniul hidrogeologiei, după prima susţinută în a. 1976 la Kiev (dr.hab. Zelenin I.V.). “Mulţumesc colegilor din laborator pentru buna înţelegere şi ajutor tehnic, şi tuturor celor care mi-au încurajat în activitatea specifică, astfel reuşind să implementez cele mai potrivite programe de acţiune, proiecte, unele devenind chiar modele de bună practică şi, astfel, produsul final al acestei lucrări să reprezinte un model şi un sprijin real în activitatea specialiştilor, prin programe şi proiecte care pot fi replicate”, a declarat Constantin Moraru.
Felicitări pentru noul succes. Este într-adevăr un eveniment ştiinţific şi o recunoaştere a unui specialist. Cu certitudine ca seria succeselor D-vs va continua, vă felicit încă o dată, Domnule Doctor Habilitat!

Cercetător ştiinţific coordonator,
Lab. Hidrogeologie şi Geologie Inginerească,
Institutul de Geologie şi Seismologie AŞM
Dr. Nicolae ARNAUT