La 17 decembrie 2014, Centrul pentru Finanțarea Cercetărilor Fundamentale și Aplicative (CFCFA), instituția publică autonomă responsabilă de organizarea concursurilor de proiecte, a prezentat rezultatele apelului proiectelor de cercetări științifice fundamentale și aplicative pentru anii 2015-2018, în consecință, Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică a aprobat spre finanțare 242 proiecte.
În perioada derulării concursului, CFCFA a recepționat 288 de propuneri de proiect înaintate de: membrii instituționali - 95, membri de profil – 187, dintre acestea 124 de propuneri de proiecte au fost depuse de universități și 4 de către membri afiliați.
Cele mai multe propuneri de proiecte, 84, au concurat în cadrul direcției strategice „Patrimoniul național și dezvoltarea societății”, urmează 79 de propuneri în cadrul direcției „Materiale, tehnologii și produse inovative”, 72 în cadrul direcției „Biomedicină și sănătate”, 47 în „Biotehnologie” și numai 4 în direcția „Eficienţă energetică și valorificarea resurselor regenerabile de energie”.
În urma examinării prealabile, 2 propuneri de proiect, care nu au întrunit condițiile concursului, au fost declarate neeligibile, iar celelalte 286 de propuneri au fost expediate spre evaluare Consiliul Consultativ de Expertiză.
În urma evaluării, 242 de propuneri de proiecte au obținut un punctaj de trecere a concursului, iar 44 de propuneri au fost sub limita acestuia.
Astfel, rata de succes a concursului constituie 84%.
Din totalul propunerilor evaluate, ponderea celor care au demonstrat excelență științifică este de numai 7%, acumulând un punctaj mai mare de 95. Punctajul mediu obținut este de 83. Cel mai înalt punctaj a fost obținut de propunerile de proiecte înaintate în cadrul direcției strategice „Materiale, tehnologii și produse inovative”, media constituind 86,4.
Clasificare propunerilor de proiecte conform punctajului obținut
Punctajul mediu acumulat de propunerile de proiecte depuse la concurs, pe direcții strategice
Considerăm că proiectele care au promovat concursul vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a țării, prin rezultatele științifice cu impact economic, social, educațional și cultural. Totodată, acestea vor permite cercetătorilor să promoveze excelența științifică, să consolideze infrastructura și calitatea cercetării naționale, precum și oportunitatea de a fi competitivi în Spațiul European de Cercetare.
Pe parcursul anului 2015 vor fi lansate apeluri naționale și internaționale pentru: 1) Programe de stat; 2) Tineri cercetători; 3) Manifestări științifice; 4) Editarea lucrărilor științifice; 5) Crearea centrelor de excelență; 6) Mobilitate; 7) Stimularea participării în competițiile europene; 8) Proiecte bilateral; 9) Programul european Orizont 2020.
Cercetătorii ale căror propuneri de proiecte nu au promovat pragul de trecere a concursului, pot participa în cadrul apelurilor menționate, prin îmbunătățirea și ajustarea conceptelor la rigorile calitative naționale și cele utilizate în Spațiul European de Cercetare.
Amintim că Centrul pentru Finanțarea Cercetărilor Fundamentale și Aplicative a fost creat în cadrul reformei științei, prevăzute de strategia națională de cercetare-dezvoltare. Această instituție este autonomă și are menirea să implementeze standardele europene în procesul de elaborare, depunere și realizare a proiectelor științifice naționale, finanțate prin competiție publică.
dr. Irina RABOȘAPCA,
Director al Centrului pentru Finanțarea Cercetărilor Fundamentale și Aplicative |