Exponenţii ştiinţei, culturii şi artei, reuniţi la Moscova, la Forumul Intelectualităţii statelor CSI

2014-12-19
 

La 16 decembrie 2014, la Moscova, Rusia, şi-a ţinut lucrările Forumul intelectualităţii statelor-membre CSI, ediţia a IX-a. La reuniune au participat peste 300 de reprezentanţi ai intelectualităţii, personalităţi marcante din domeniul culturii, ştiinţei, învăţământului, sportului din 9 state-membre CSI (Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan).

Republica Moldova a fost reprezentată la For de o delegaţie, condusă de vicepreşedintele AŞM, academician Gheorghe Rusnac. Din componenţa delegaţiei moldave au făcut parte reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, Ministerului Culturii, Uniunilor de Creaţie şi reprezentanţi ai presei.

Lucrările Forului au fost inaugurate şi moderate de preşedintele Fondului Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI, Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Federaţia Rusă, Polad Bülbül oğlu şi Mihail Şvâdkoi, co-preşedintele Fondului Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI.

La deschiderea reuniunii, alături de alţi şefi ai delegaţiilor participante, un mesaj de salut din partea delegaţiei Republicii Moldova, conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, a adresat şeful delegaţiei,  acad. Gheorghe Rusnac, care înainte de a expune discursul, a prezentat întreaga delegaţie în aplauzele forumiştilor. Vicepreşedintele Rusnac a subliniat importanţa interacţiunii interstatale în sfera culturii, învăţământului, ştiinţei, dar şi altor domenii, remarcând rolul important în cadrul proceselor integraţioniste care revine ştiinţei şi culturii şi care contribuie indiscutabil la progresul economic, cultural şi social al fiecărei ţări. Totodată, acad. Gheorghe Rusnac a menţionat succesele pe care le-a înregistrat comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova în procesul de integrare în spaţiul european de cercetare, devenind prima ţară din Parteneriatul Estic asociată la PC7, dar şi asigurarea accesului la cel mai mare Program European de Cercetare şi Inovare - Orizont 2020. În numele delegaţiei, comunităţii intelectualităţii Republicii Moldova, academicianul a dorit succes lucrărilor Forului, iar participanţilor discuţii constructive. Domnia Sa a exprimat speranţa că realizarea schimbului reciproc avantajos de valori culturale şi ştiinţifice, a experienţei şi realizărilor ştiinţifice a elitei intelectuale a ţărilor participante va contribui substanţial la dezvoltarea cooperării umanitare şi promovarea potenţialului uman şi intelectual al ţărilor noastre.

Într-un alt context, viceprşedintele Rusnac a felicitat delegaţia din Kazahstan cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Kazahstan.

În cadrul ceremoniei festive, au fost înmânate premiile „Содружество дебютов” tinerilor cercetători ai statelor CSI. Premianta din Republica a Moldova a fost Cristina Ciobanu, doctorand la Institutul de Ecologie şi Geografie al AŞM, autor a peste 20 de articole ştiinţifice din domeniul ecologic. Premiul este instituit de Fondul interstatal pentru cooperare umanitară CSI pentru cea mai bună lucrare sau realizare.

Participanţii la For au promovat un dialog intercultural la tema principală a ediţiei: „Dezvoltarea spaţiului umanitar CSI: perspectivele cooperării şi provocări”. Delegaţii au menţionat că menţinerea spaţiului umanitar CSI şi dezvoltarea dialogului intercultural este un imperativ în prevenirea conflictelor, prevenirea exclusivismului, intoleranţei şi discriminărilor de orice tip, naţionalismului agresiv şi extremismului, un deziderat ce contribuie la consolidarea universului cultural şi înţelegerii reciproce a popoarelor acestor state.

Activitatea Forului a fost organizată în patru secţiuni de profil: ”Ştiinţa şi educaţia”; „Dialogul intercultural”; Creşterea rolului tineretului în păstrarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea turismului cultural-cognitiv”; „Rolul mass-media în consolidarea dialogului intercultural în spaţiul CSI”.

Delegaţii din oraşele Culeab (Tadjikistan) şi Voronej (Rusia)  au prezentat forumiştilor pagini memorabile din istoria şi cultura acestor oraşe, cărora  în anul 2015  li se va conferi titlul de capitale culturale ale CSI.

Lucrările Forului au finalizat cu adoptarea unei Rezoluţii, unde au fost incluse recomandările tematice din cadrul secţiilor de profil, ce vor sta la baza dezvoltării, consolidării şi cooperării statelor CSI.

La iniţiativa ministrului Culturii din Kazahstan, ediţia a X-a a Forului intelectualităţii statelor-membre CSI s-a propus să se desfăşoare la Astana. Tematica Forumului din  2015 va fi dedicată marcării aniversării a 70-a a victoriei asupra fascismului.

Forul Intelectualităţii statelor-membre CSI este organizat de Fondul Interstatal pentru Cooperare Umanitară CSI.

Evenimentul are loc anual în unul din statele-membre CSI. Din 2006, Forumul s-a desfăşurat în Federaţia Rusă, Kazahstan, Kârgâstan, Republica Moldova, Ucraina, Turkmenistan, Belarus. Republica a Moldova a găzduit, cea de-a IV-a ediţie a Forumului, care s-a desfăşurat în anul 2009, în Chişinău.

Reuniunea anuală a intelectualităţii în diferite ţări CSI a devenit deja o tradiţie care întruneşte cei mai de seamă exponenţi ai ştiinţei, culturii şi artei acestor ţări.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Moscova, Federaţia Rusă,
16 decembrie 2014