Protoiereul mitrofor, doctorul în drept canonic Ioan Ciuntu a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, dedicate aniversării a 60-a de la naşterea preotului-scriitor. Evenimentul aniversar a fost organizat de Institutul de Filologie şi a întrunit oameni de ştiinţă şi cultură, enoriaşi.
În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, sincere felicitări cu ocazia aniversării a adresat prim-vicepreşedintele AŞM, academician Ion Tighineanu, dorindu-i sărbătoritului multă sănătate, prosperitate, noi succese în multiplele sale activităţi. „Vă cunoaştem şi ca teolog, eseist, prozator, om de cultură, deputat în primul parlament. Sunteţi o persoană modestă şi nu acceptaţi lauda, dar să ştiţi că meritaţi cele mai înalte aprecieri pentru munca Dumneavoastră, pentru capacitatea de a susţine oamenii, de a le insufla optimism, de a le transmite o energie sufletească pozitivă, atât de necesară în condiţiile realităţilor noastre”, a menţionat academicianul Ion Tighineanu.
Către frumoasa aniversare, pentru merite deosebite în dezvoltarea literaturii şi culturii naţionale, Academia de Ştiinţe a Moldovei a venit cu o apreciere specială, decorându-l cu cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei - Medalia „Dimitrie Cantremir”, distincţie ce va completa în mod armonios palmaresul omagiatului de aprecieri din partea statului - de cavaler al Ordinului Republicii, titlul onorific de Om Emerit etc.
Cu prilejul aniversării a 60 de ani din ziua naşterii, dr.hab. Aurelia Hanganu, Secretar ştiinţific general al AŞM, a dat citire unui mesaj de felicitare, însoţit de sincere urări de sănătate, bucurie şi bunăstare, din partea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca. Domnia Sa a transmis expresia celor mai înalte aprecieri pentru munca spirituală a preotului-scriitor şi harul de a promova valorile noastre naţionale în societate, prin lucrările de autorat, care îl prezintă pe regretatul nostru poet naţional Grigore Vieru într-o lumină nouă, nevăzută de lume. I-a dorit să nu se abată de la această cale spirituală, ştiinţifică şi culturală şi să o continue prin consacrare şi excelenţă.
Directorul Institutului de Filologie, dr.hab.Vasile Bahnaru a evocat personalitatea părintelui Ioan Ciuntu, evidenţiind aspecte de certă relevanţă ce amintesc că Ioan Ciuntu este un exemplu concludent al dublei misiuni a preotului din toate timpurile – cea de confesor şi de educator naţional. A readus în memorie perioada de la finele anului 90, când preotul Ioan Ciuntu s-a angajat totalmente în lupta pentru revenirea la drepturile noastre naţionale fireşti, ridicând adevăruri despre vicisitudinile istorice ale destinului neamului românilor basarabeni şi chemând enoriaşii la lupta paşnică pentru redobândirea drepturilor istorice care, de altfel, care se reduceau la limbă şi alfabet. A menţionat calităţile de înaltă morală fiind deputat în primul Parlament, dar şi frumoasa colaborare cu marele poet Grigore Vieru, care s-a soldat cu scrierea a două minunate cărţi. I-a dorit omagiatului multă sănătate şi noi succese literare în ipostaza sa de apostol şi educator al neamului nostru.
„Întoarcerea la cele sfinte” a fost titlul comunicării ştiinţifice, pe care a prezentat-o acad. Mihai Cimpoi. Academicianul a remarcat contribuţia plenară a părintelui Ioan Ciuntu la repunerea în valoare a sacrului, precizând că părintele ne aduce multă lumină în sufletele noastre atât de terorizate de istorie şi înstrăinare, o bună bucată de timp, de Cele sfinte aducătoare de linişte, de dreaptă cumpănă în cuget şi simţiri. Criticul literar, Mihai Cimpoi, a relevat că părintele s-a asociat cu trup şi suflet scriitorilor noştri care au pus problema revenirii la valorile creştine într-o perioadă când tăceau şi preoţii, când orice discuţii despre repunerea în drept a sacrului erau trecute sub tăcere, persecutate şi chiar puse sub semnul interzicerii. Domnia Sa a vorbit despre râvna deosebită cu care ne readuce preotul-scriitor figura marelui poet Grigore Vieru cele două volume scrise cu dragoste şi cu deschidere largă a inimii către regretatul poet.
Cu ocazia celor şase decenii de viaţă a celui care a semănat dragoste şi credinţă în sufletele oamenilor, comunicări ştiinţifice au prezentat şi dr.hab. Ion Ciocanu, dr. Ludmila Şimanschi, drd. Iurie Colesnic. Despre preotul Ioan Ciunti – semănător de lumină şi har divin a vorbit dr. Maria Cosniceanu, aniversarului fiindu-i adresate calde mesaje de felicitare din partea dr. Dumitru Apetri, dr. Iulian Filip ş.a.
La rândul său, omagiatul a mulţumit pentru posibilitatea de a marca aceasta zi deosebită în templul ştiinţei şi culturii, exprimând recunoştinţă conducerii Academiei de Ştiinţe pentru onoare de a fi apreciat cu cea mai înaltă distincţie academică. Protoiereul mitrofor, Ioan Ciuntu a exprimat opinia că ştiinţa poate conlucra cu biserica ortodoxă la argumentarea unor adevăruri eterne şi sacre, despre care multă vreme s-a trecut cu vederea, lucru pe care şi-l doreşte a fi realizat.
În cadrul evenimentului aniversar a fost lansat şi cel de-al patrulea volum al părintelui Ioan Ciuntu, „La cumpăna anilor”.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|