La 14 noiembrie 2014, șase personalități notorii ai țării noastre, savanți de vocație europeană, membri ai Academiei de Științe a Moldovei, au devenit membrii de onoare ai Academiei Europene de Științe și Arte (Academia Scientiarum Et Artium Europaea).
Oamenii de știință au fost acceptați în rândul academicienilor europeni la propunerea academicianului Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, până nu demult singurul membru al Academiei Europene de Științe și Arte, originar din Republica Moldova.
Candidații la prestigiosul titlu s-au remarcat prin excelență științifică și dedicație, promovarea valorilor și standardelor spațiului european, precum și prin consolidarea rolului determinant al științei și artei în țară și în spațiul european.
Astfel, următorii savanți au devenit membri de onoare ai Academiei Europene de Științe și Arte:
Academician Ion BOSTAN
|
Academician Mihai CIMPOI
|
Academician Eugen DOGA
|
Academician Teodor FURDUI
|
Academician Valeriu RUDIC
|
Dr. hab. Aurelian DĂNILĂ
|
Amintim, că Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte este cel mai înalt for științific european, fondată la Salzburg, Austria în 1990 și reprezintă expresia unității spirituale a Europei, precum și a științei interdisciplinare și artei la nivel european. Forul academic numără 1500 de personalități, în cadrul a șapte secții: Științe Umaniste; Medicină; Artă; Științe Naturale; Științe Sociale, Economice și Juridice; Științe Tehnice și ale Dezvoltării; și Religiile Lumii.
Remarcăm, că Academia Europeană de Științe și Arte are 12 protectori, 50 de senatori, iar din corpul academic fac parte 29 de laureați ai Premiului Nobel.
Ceremonia de înmânare a însemnelor de membru de onoare al Academiei Europene de Științe și Arte, pentru savanții din Republica Moldova va avea loc în martie 2015, la sediul Academiei din Salzburg, Austria. |