Doamna cântecului popular, Tamara Ciobanu, comemorată la Academia de Ştiinţe

2014-11-27
 

Astăzi, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul unei mese rotunde, a fost comemorată interpreta de muzică populară, Tamara Ciobanu, de la naşterea căreia s-au împlinit 100 de ani. Evenimentul a fost organizat de Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM. La evenimentul cultural au fost prezenţi cercetători, reprezentanţi ai Uniunii Muzicienilor, muzicologi.

Manifestarea a debutat cu prezentarea filmului „Surorile”, protagonistele căruia au fost Tamara Ciobanu şi sora ei, cântăreaţa de operă, Valentina Saviţchi, un film documentar cu imagini de arhivă.

În cuvântul său de deschidere, dr.hab, Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, care s-a produs şi pe post de moderator, a salutat prezenţa la eveniment a distinselor personalităţi, remarcând semnificaţia evenimentului ca fiind un act de cultură şi înaltă consideraţie, un omagiu pios adus Tamarei Ciobanu, pentru tot ce a făcut pentru noi. Domnia Sa a prezentat o comunicare despre destinul cântăreţei, destin ce a fost întruchipat în armonia cântecului, inclusiv momentele de glorie, care au marcat întreaga ei carieră, dar şi promovarea imaginii ţării prin cântecul popular pe meridianele lumii. „Deşi a făcut studii de canto academic, ea a fost prima interpretă, care a înălţat la cea mai mare cotă cântecul popular”, a remarcat dr.hab. Victor Ghilaş.

O altă comunicare despre cântăreaţa Tamara Ciobanu, ca prim mesager al cântecului popular în perioada interbelică a expus doctorul habilitat în studiul artelor Vasile Chiseliţă, de la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM. Domnia Sa a evocat personalitatea interpretei, date biografice, ascensiunea ei profesională, realizările ei ca interpretă a cântecului popular, dar şi personalităţile cu care a colaborat în decursul activităţii artistice. Totodată, cercetătorul a remarcat importanţa contribuţiei sale în dezvoltarea culturii noastre naţionale, într-o grea perioadă postbelică a instaurării ideologiei totalitare comuniste, o perioadă foarte delicată şi dificilă, în acelaşi timp, pentru intelectuali, pentru cele mai de marcă personalităţi ale ţării, care, împreună cu Tamara Ciobanu, au clădit imaginea culturii noastre naţionale.

Dr. hab. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, a mărturisit despre recunoştinţa pe care ar trebui s-o manifestăm faţă de înaintaşii care au jucat un rol major în devenirea culturii noastre de după război, unul din pilonii culturii naţionale, alături de Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, fiind Tamara Ciobanu, care au făcut lucruri importante în viaţa lor, au clădit cărămizi durabile la temelia culturii muzicale a ţării noastre.

Prezent la eveniment, compozitorul Constantin Rusnac, Secretar General al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, care a colaborat mai mulţi ani cu Orchestra „Fluieraş”, ce a consacrat-o pe Tamara Ciobanu, a spus că aceasta este o zi foarte frumoasă, pentru că cea mai bună trăsătură pe care poate s-o aibă omul, este memoria. „Dacă ştim să ne amintim de cei care au făcut un lucru cât de mic pentru cei care vin după ei, cred că acesta este un lucru extraordinar de frumos. Dacă uităm, atunci noi nu avem viitor”, a remarcat compozitorul. Succesul Tamarei Ciobanu a fost fulminant, ea bucurându-se de un succes nemaipomenit pe mai multe scene ale lumii, îşi aminteşte Domnia Sa, iar când cânta, lumea o aplauda în picioare.

Serghei Ciuhrii, Artist al poporului, cel care a stat ani în şir la cârma Orchestrei de muzică populară „Fluieraş”, unde a cântat timp de 22 de ani Tamara Ciobanu, a exprimat fericirea şi bucuria pentru faptul că a cunoscut-o pe această Doamnă care ne-a dus fala noastră pe toate continentele, Doamnă în care fierbea neîncetat durerea şi dorinţa de a apăra cultura şi arta naţională.

Un omagiu mentorului său a adus Galina Pâslaru, Maestru în arte, care a lucrat mai mulţi ani alături de interpreta Tamara Ciobanu. „Cred că sunt fericită că am cunoscut-o”, a spus artista, adăugând că era o Doamnă de zile mari, iar ei fiind studenţi se lipeau ca puişorii de ea, era dulce ca o mamă, era toată inimă şi îi ajuta pe toţi la orice greu. Despre Doamna cântecului popular, care avea harul de a cuceri din prima, avea să vorbească cu mult drag o altă voce de aur a ţării, Maria Iliuţ, care a promis să-i păstreze mereu vie memoria.

Viaţa şi activitatea cântăreţei a fost descrisă şi apreciată în luările de cuvânt ale dr.Violina Galaicu, Parascovia Rotaru ş.a.

Tamara Ciobanu s-a născut pe 22 noiembrie 1914 la Berezlogi, judeţul Orhei.

În 1950 a fost distinsă cu Premiul de Stat al URSS. I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din RSS Moldovenească (1953) şi cel de Artist al Poporului din URSS (1960).

S-a stins din viaţă la 23 octombrie 1990, la Chişinău.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM