La 24 noiembrie curent a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.
În debutul şedinţei a avut loc decernarea Premiului academiilor de ştiinţe ale Ucrainei, Belarus şi Moldovei pentru realizări remarcabile în rezultatul concursului anului 2013.
Conform Dispoziţiei privind Premiile respective, pentru rezultate ştiinţifice remarcabile obţinute în urma efectuării cercetărilor ştiinţifice, pentru contribuţia şi lucrările ştiinţifice de importanţă majoră pentru întreaga comunitate ştiinţifică a Republicii Moldova, laureaţi ai concursului nominalizat au devenit:
- acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM;
- dr. hab. Veaceslav Ursachi, coordonator al Secţiei de Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice a AŞM; pentru merite deosebite şi lucrări de valoare în domeniul „Materiale semiconductoare şi nanostructuri pentru fotonică şi senzorică”:
- dr. hab. Olga Gagauz, Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM;
- dr. Mariana Buciuceanu-Vrabie, Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM,
pentru lucrările remarcabile în domeniul „Factorii determinanţi ai nupţialităţii şi natalităţii în Ucraina şi Republica Moldova.”.
În cadrul şedinţei a fost examinată chestiunea cu privire la apelurile de concurs pentru stimularea participării în Programul Orizont 2020. O informaţie la acest subiect a prezentat Elena Zamşa, director adjunct al Centrului de Finanţare a Cercetării Fundamentale şi Aplicative. Academia de Ştiinţe a Moldovei a informat comunitatea ştiinţifică despre lansarea a trei apeluri de concurs noi, elaborate cu suportul Comisiei Europene în scopul stimulării participării în Programul cadru al Uniunii Europene de cercetare-invovare Orizont 2020:
Acestea sunt: Conectarea Centrelor de Excelenţă din Republica Moldova la Infrastructuri de Cercetare din Europa; Creşterea participării în cadrul Programului Orizont 2020 prin susţinerea mobilităţii cercetătorilor; BONUS EUROPEAN pentru stimularea participării la Programul Orizont 2020.
Informaţii detaliate despre apeluri pot fi găsite aici:
Rubrica „Concursuri” - pagina web a Academiei de Ştiinţe a Moldovei: www.asm.md,
Rubrica „Cooperare Internaţională/ Concursuri”, pagina web a Centrului Proiecte Internaţionale: www.cpi.asm.md.
Membrii CSŞDT au audiat, de asemenea, un raport însoţit de unele recomandări privind sistemul informaţional al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în expunerea expertului european, Gheorghe Hrişcu. Expertul a dat o apreciere pozitivă sistemului instituţiei, evidenţiind ca finalitate rezultatul, impactul şi durabilitatea. Totodată, în scopul obţinerii unui sistem al calităţii, Domnia Sa a sugerat necesitatea unei uşoare îmbunătăţiri a acestuia.
Rezultatele evaluării şi clasificării revistelor ştiinţifice de profil a fost un alt subiect de pe ordinea de zi, prezentat spre aprobare de către acad. Leonid Culiuc, preşedintele Comisiei de evaluare şi acreditare a revistelor ştiinţifice.
CSŞDT a examinat şi aprobat lista pentru acordarea Bursei de excelenţă a Guvernului şi a Bursei nominale (pe domenii) pentru doctoranzi pe anul 2015. O informaţie detaliată la acest subiect a prezentat dr. Nicolae Stratan, şef Direcţia politici în sfera ştiinţei şi inovării.
În cadrul şedinţei au fost examinate şi aprobate şi alte subiecte de pe agendă ce vizează activitatea organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării.
La şedinţă au fost prezenţi membrii CSŞDT al AŞM, rectorii şi prorectorii pentru ştiinţă ai instituţiilor de învăţământ superior, secretarii ştiinţifici ai Secţiilor de ştiinţe, directorii, vicedirectorii şi secretarii ştiinţifici ai organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, şefii de direcţii ale aparatului CSŞDT.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |