Marcarea Zilei Mondiale a Filosofiei, ca semn de apreciere a fenomenului spiritual al culturii noastre

2014-11-21
 

De Ziua Mondială a Filosofiei, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa ştiinţifică cu genericul „Filosofia şi perspectiva umană”. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie al AŞM, Sectorul Filozofie, în colaborare cu Universitatea AŞM şi Asociaţia pentru Filosofie din Republica Moldova.

Cea de-a XII-a ediţie a evenimentului a întrunit cercetători din domeniul filosofiei şi ştiinţelor sociale din Republica Moldova şi România, profesori universitari, doctoranzi, masteranzi, studenţi, reprezentanţi ai Asociaţiei Filosofilor din ţară.

Gheorghe Bobână, doctor habilitat în filosofie, profesor universitar, şef al Catedrei Filozofie, Istorie şi Metodologia Cercetării a Universităţii AŞM a menţionat în debutul evenimentului că prin marcarea Zilei Mondiale a Filosofiei se încearcă o revigorare a ponderii acesteia în lumea contemporană. Declarată încă în 2002, de către UNESCO, drept Zi Mondială a Filosofiei, celebrarea în fiecare an a acesteia vine ca un semn de apreciere a fenomenului spiritual al culturii noastre. Totodată, profesorul a exprimat regretul că anumite aspecte ale acestui fenomen rămân insuficient apreciate în societatea noastră. Există o tendinţă, în sânul filosofiei, de a diminua rolul acesteia, de a reduce filosofia de la rolul de concepţie la rolul de metodologie, deci, de a o face un fel de servitoare a ştiinţei, în situaţia în care Filosofia este considerată regina tuturor ştiinţelor. În acest context, profesorul a subliniat că fără filosofie nu putem să ne imaginăm existenţa noastră, pentru că filosofia este chintesenţa culturii noastre, chintesenţa spiritualităţii umane, exprimând convingerea că fiecare dintre noi trebuie să se familiarizeze cu filosofia şi să aibă un minim de cunoştinţe ale acestui produs al spiritualităţii.

„Probabil, cum spunea cineva, toţi suntem filosofi într-un anume fel, sunt şi aşa-numitele atitudini filosofice, dispoziţii filosofice, dar sunt şi specialişti în acest domeniu, şi asta pentru că filosofia nu se poate reduce doar la meditaţie. Filosofia este o ramificaţie a mai multor ştiinţe, discipline filosofice: etica, estetica, filosofia limbajului şi multe alte domenii”, a remarcat savantul Bobână.

Într-o altă ordine de idei, profesorul a ţinut să specifice că la Institutului de Istorie, în cadrul Sectorului de Filosofie se efectuează cercetări pertinente în domeniul filosofiei, inclusiv în colaborare cu instituţii similare din România, remarcând în context, frumoasele relaţii de colaborare cu colegii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi, Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gheorghe Zane”, cu sediul la Iaşi, Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru” ale Academiei Române etc.

În cadrul conferinţei, participanţii au abordat cele mai diverse şi mai importante probleme din domeniu. Autorii comunicărilor ştiinţifice au analizat cauzele fenomenelor filosofice, au prezentat o viziune conceptuală, evidenţiind semnificaţia filosofică ale acestora.

Astfel, dr.hab., conf. cercet., Ana Pascaru, Institutul de Istorie al AŞM, a vorbit despre societatea bazată pe cunoaştere: realităţi şi perspective; dr. hab., prof. univ., Gheorghe Bobână, a conferenţiat la tema privind aspecte axiologice ale umanizării ştiinţei; dr., conf. univ. Rodica Ciobanu, Universitatea AŞM, a prezentat teze privind „Imperativul moral” al puterii (autorităţii) în contextul social actual. Un subiect interesant privind fenomenul estetizării – trăsătură imanentă a epocii pluralismului a fost prezentat de dr.conf., cercet. Lidia Troianowski. Dr. hab., conf. univ. Vitalie Ojovanu de la USMF „N. Testemiţanu” a vorbit despre consiliere spirituală a deţinuţilor din perspectiva bioetică, iar dr., conf. univ. Laura Pricop, Universitatea „A. I. Cuza” din Iaşi a reflectat despre pasiune şi raţiune în actul deliberării.

Comunicări ştiinţifice au mai prezentat dr.hab., conf. univ. Ion Sârbu de la UCCM; cercet. şt. Nicolae Bodean şi cercet. şt. Andrei Perciun de la Institutul de Istorie al AŞM ş.a.

În conformitate cu Strategia în Filosofie, adoptată de UNESCO, în 2002, Ziua Mondială a Filosofiei este marcată a treia zi de joi a lunii noiembrie.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM