Fondul Internaţional Visegrad – o nouă oportunitate de dezvoltare regională

2014-11-18
 

Institutul Național de Cercetări Economice în colaborare cu Inspiro Consulting au organizat, recent, Conferinţa Internaţională „Multifuncţionalitate, dezvoltare regională şi cooperare inter-municipală în UE - cele mai bune practici pentru Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi s-a desfăşurat în contextul proiectului „Introducerea standardelor UE în Moldova: spre un nou model de cooperare și planificare”, finanţat de Fondul Visegrad.

Conferința a întrunit experţi din cadrul ţărilor Visegrad, reprezentanţi ai Ministerul ui Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Institutului Naţional de Cercetări Economice, Agenţiilor de Dezvoltare Regională, Inspiro Consulting, Ambasadelor Ungariei, Republicii Slovace, Republicii Cehe în Republica Moldova, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, experţi în domeniu.

Potrivit directorului Institutului Naţional de Cercetări Economice, dr.hab. Alexandru Stratan, aceasta a fost o conferinţă de totalizare a rezultatelor muncii conjugate într-un proiect de cercetare, finanţat de Fondul Visegrad, cu sediul la Bratislava, Slovacia. Totodată, directorul a subliniat că acesta este primul proiect finanţat de acest Fond în Republica Moldova, exprimând mulţumiri Fondului pentru această oportunitate oferită, în primul rând, Academiei de Ştiinţe, dar şi unei instituţii de cercetare din cadrul acesteia.

Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost reprezentată de vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, care a accentuat importanţa mesajului pe care îl comportă evenimentul necesitatea şi oportunitatea acestuia, mai ales, ţinând cont de specificul etapei de tranziţie, pe care o parcurge societatea noastră. Domnia Sa a exprimat convingerea că preşedinţii de raioane, conducătorii unităţilor administrativ-teritoriale cunosc foarte bine că nu suntem la început de cale în ceea ce priveşte promovarea principiilor regionalizării sau a dezvoltării regionale, la nivel naţional fiind cunoscute eforturile întreprinse de autorităţile publice din ţară în acest domeniu. În acest sens, vicepreşedintele AŞM a menţionat o serie de acte legislative şi documente de politici care formează cadrul instituţional şi principiile dezvoltării regionale. Luând în considerare prezenţa la eveniment a experţilor şi partenerilor din străinătate, versaţi în acest domeniu, Dl Guceac a exprimat încrederea că mediul academic, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova dispune de toate resursele pentru a contribui substanţial la soluţionarea acestor obiective. Totodată, a specificat că experienţa bogată acumulată în cadrul UE, deoarece anume aici a luat naştere principiul şi perspectiva regionalizării, oferă posibilitatea de a asimila cât mai multă informaţie în acest domeniu. A dorit succes lucrărilor conferinţei, dezbateri concludente şi concluzii pertinente pentru responsabilii de acest domeniu.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Slovace în Republica Moldova, E.S. Robert Kirnag, a adresat felicitări tuturor celor implicaţi în elaborarea şi realizarea acestui proiect. Evidenţiind asistenţa autorităţilor slovace în domeniul dezvoltării regionale, diplomatul a exprimat încrederea că acesta este un proiect destul de consistent, implementarea căruia nu poate fi decât oportună. Deşi nu este reprezentant al Fondului Visegrad, Excelenţa Sa a expus disponibilitatea şi angajarea în continuare în acordarea suportului necesar şi împărtăşirea experienţei de care dispun autorităţile responsabile ale ţării sale în acest domeniu.

La rândul său, directorul Companiei Inspiro Consulting LLC, Dumitru Stratan, a afirmat că proiectul a fost implementat timp de un an şi a avut un buget de 52 mii de euro. Aceeaşi sursă a precizat că în cadrul proiectului, au fost elaborate patru strategii de dezvoltare socio-economico-raionale şi au fost organizate instruiri în domeniul planificării strategice şi cooperării inter-municipale.

Despre Suportul Fondului Internaţional Visegrad pentru Republica Moldova, în cadrul evenimentului a vorbit Dna Denisa Pussova, iar Asistența Republicii Slovace pentru autoritățile locale din Republica Moldova, a fost subiectul prezentat de Dl Peter Tomasek, reprezentant al Ambasadei Republicii Slovace.

Dl Tomasz Horbowski de la Centrul polonez de informare pentru autorităţile locale din Republica Moldova a venit cu informaţii privind Suportul financiar al Poloniei pentru APL-urile şi ONG-urile din Republica Moldova, iar Dna Antonella Valmorbida, Secretar General al Asociației Europene pentru Democrația Locală a elucidat subiectul privind Politica regională a Uniunii Europene. Experiență Ungariei în planificarea strategică.

Scopul conferinţei a fost de a familiariza reprezentanţii administraţiei publice locale cu practica de dezvoltare regională şi cooperare inter-municipală din ţările Visegrad.

Bugetul Fondului Internaţional Visegrad pentru anul 2014 constituie 8 milioane de euro.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM