Chimistul şi ecologistul Valeriu Ropot comemorat la a 80-a aniversare

2014-11-13
 

Regretatul savant, ecolog, doctor în chimie, Valeriu Ropot care, la 7 noiembrie curent, ar fi împlinit 80 de ani de la naştere, a fost comemorat în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, organizate de Institutul de Chimie şi Institutul de Ecologie şi Geografie ale AŞM.

Manifestarea s-a desfăşurat în contextul Zilei Mondiale a Ştiinţei, care este marcată anual de comunitatea ştiinţifică mondială la 10 noiembrie.

Cei prezenţi la eveniment au ţinut un moment de reculegere în memoria unui alt chimist de marcă, dr.hab. Dumitru Batâr, care a părăsit această lume tocmai în dimineaţa acelei zile.

Revenind la conferinţa dedicată comemorării lui Valeriu Ropot, directorul Institutului de Chimie, m.c. Tudor Lupaşcu a evocat personalitatea regretatului chimist, activitatea sa ştiinţifică, parcurgând memoria frumoaselor relaţii profesionale şi personale, pe care le-a avut cu el. Şi pentru că a fost un bun prieten, un bun coleg, un mare patriot al acestui pământ şi un mare om, directorul a asigurat familia, colegii că memoria lui va fi păstrată în imaginile cele mai luminoase.

Prezent la eveniment, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a exprimat cuvinte de recunoştinţă conducerii Institutului de Chimie, dar şi Institutului de Ecologie şi Geografie pentru grija pe care o poartă pentru personalităţile care şi-au dedicat viaţa cercetării, care au lăsat urme adânci nu doar în ştiinţa, dar şi în inimile celor cu care a activat şi a prietenit. Preşedintele şi-a amintit cu respect şi drag de cel care a fost Valeriu Ropot, despre activitatea sa prolifică în dezvoltarea chimiei şi ecologiei, dar şi despre omul blând, dar şi vertical în acelaşi timp, cu o bună retorică, Valeriu Ropot, care, printre altele fie spus, i-a fost şi oponent la teza de doctor a Domnului Duca.

Gratitudine sinceră vizavi de ideea de a-l comemora pe Valeriu Ropot în cadrul unei conferinţe ştiinţifice a exprimat colegul şi prietenul sau, m.c. Ion Dediu. Domnia Sa a ţinut să specifice ca Valeriu Ropot a fost unul din fondatorii stiintei ecologice moderne. Datorita lui, biologii de la Insitutul de Ecologie, au reusit sa implementeze metode exacte de cercetari, în special, a factorilor chimici. El era foarte correct în analizele chimice, probabil şi datorită faptului că era elevul profesorului Eliade, fapt cu care se mândrea. Dl Ion dediu îşi aminteşte că era foarte vocal în propaganda ecologista şi foarte muncitor în cercetări. Pacat ca s-a dus devreme, a menţionat savantul.

Amintiri frumoase despre Valeriu Ropot a avut şi acad. Aurelian Gulea, care a împărtăşit colegilor din primele sale impresii din periaoda când l-a cunoscut. Venind de pe băncile universitare la Institutul de Chimie să se angajeze, Valeriu Ropot a fost primul care l-a întâmpinat, pe atunci fiind în funcţia de secretar ştiinţifc. O fire caldă, înţelegătoare, plină de idei şi omul lucrului bine făcut - aşa i-a rămas Valeriu Ropot în memoria chimistului Gulea.

Academicianul Teodor Furdui şi-l aminteşte pe Valeriu Ropot ca pe o persoană foarte activă, comunicabilă, care câştiga foarte mult prin atitudinea sa binevoitoare, atrăgea ca un magnet. Plus la toate, avea gândire foarte profunda. A ţinut loc de pilon în Institutul de Chimie. A iniţiat cu insistenţă mai multe direcţii de cercetare, manifestând calităţi de convingere. A avut mulţi discipoli cu care se mândrea, căci aceasta e mare satisfacţie pentru un savant, mărturiseşte academicianul. Şi un lucru de reţinut, deşi critica, el nu avea duşmani şi nimeni nu se supăra pe el, lucru mai rar întâlnit.
După crâmpeiele frumoase, pe care şi le-au amintit cei prezenţi despre colegul, prietenul, mentorul său, celor prezenţi le-a fost demonstrat un film despre activitatea profesională a chimistului Valeriu Ropot.
 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM