Profesorul Andrei Munteanu - omagiat la Academia de Ştiinţe, în cadrul unui Simpozion Internaţional

2014-11-12
 

Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” a AŞM a găzduit recent Simpozionul Internaţional „Utilizarea sustenabilă şi protecţia diversităţii lumii animale”. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Zoologie al AŞM, în colaborare cu Secţia Ştiinţe Naturale şi Exacte şi a fost consacrat aniversării a 75-a a profesorului Andrei Munteanu.

La simpozion au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor din ţară şi de peste hotare cu care Institutul de Zoologie colaborează de mai mult timp. Printre acestea se numără institutele ştiinţifice cu tangenţe în cercetare din cadrul Academiei de Ştiinţe, Universitatea AŞM, Universitatea din Tiraspol cu sediul la Chişinău, Ministerul Mediului. Manifestarea a fost onorată de prezenţa colegilor din România - reprezentanţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu care Institutul are un proiect în derulare şi sunt parteneri în cadrul Programului operaţional comun „România-Ucraina-Republica Moldova”, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Muzeului de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucureşti, Muzeului „Olteniei” din Craiova, Muzeului de Arte şi Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, Institutului Ecologiei Mării de la Odesa, Ucarina şi alte instituţii de profil.

Manifestarea ştiinţifică, cu dublă conotaţie, a fost deschisă de acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte care a transmis un mesaj de salut din partea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, tuturor participanţilor la întrunire şi un mesaj de felicitare adresat prof. Andrei Munteanu cu ocazia aniversării. Academicianul a remarcat importanţă evenimentului, dată fiind recunoaşterea la scară naţională şi internaţională a personalităţii profesorului Andrei Munteanu, care a realizat în premieră multe cercetări ştiinţifice şi care au contribuit la dezvoltarea ştiinţei zoologice, a contribuit la pregătirea cadrelor de înaltă calificare, a organizat la timpul său multe manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale de rezonanţă.

Cu ocazia frumoasei aniversări, cu binecuvântarea astrelor din zodia scorpionului, în numele colectivului Institutului de Zoologie, un mesaj cald de felicitare, cu înaltă consideraţie pentru profesorul şi colegul Andrei Munteanu a adresat vicedirectorul instituţiei, dr.hab. Laurenţia Ungureanu. Colectivul i-a lăsat şi o adresă omagiatului, în care se menţionează că Domnul Andrei Munteanu este o personalitate notorie în domeniul zoologiei, care activează în cadrul institutului mai mulţi ani şi a contribuit cu numeroase realizări ştiinţifice care au fost apreciate la nivel naţional şi internaţional. Colegii i-au dorit sănătate durabilă, fericire omenească, noi şi noi realizări spre prosperarea ştiinţei zoologice şi ecologice, să înainteze în vârstă, dar să rămână mereu tânăr la suflet şi la chip, aşa cum îl cunosc toţi.

Cu un dublu mesaj din partea personală, dar şi a Ministerului Mediului a venit viceministrul Lazăr Chirică. Oficialul a remarcat că profesorul Munteanu este un exemplu clasic al ştiinţei, al oamenilor de ştiinţă care a contribuit şi contribuie la perfecţionarea legislaţiei de mediu în Republica Moldova, menţionând legea cu privire la vânatul de selecţie, dar şi alte acte normative. Pentru activitatea ştiinţifică prodigioasă, contribuţie substanţială la protecţia mediului şi aprofundarea studiilor în domeniul zoologiei, pregătirii cadrelor naţionale de mediu, dar şi cu ocazia aniversării a 75-a, Ministerul Mediului i-a acordat doctorului în ştiinţe biologice Andrei Munteanu „Diploma de gratitudine”. I-a dorit profesorului sănătate, cât mai mulţi ani şi să fie înconjurat doar de prieteni.

Sănătate, prosperitate şi la mulţi ani i-a dorit acad. Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor, care a apreciat foarte mult activitatea profesorului Andrei Munteanu, considerând pe bună dreptate că şi-a câştigat numele de savant notoriu atât în ţară, cât şi peste hotare.

Frumoaselor felicitări s-a alăturat acad. Dumitru Morari, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti. I-a urat bună sănătate, continuarea activităţii de cercetare, realizări remarcabile în familia de acasă şi în familia de la Institut. Din partea conducerii şi specialiştilor Muzeului Naţional bucureştean, cu ocazia aniversării a 75-a, pentru activităţile sale didactice, de cercetare ştiinţifică, pentru valoroasele contribuţii la îmbunătăţirea cunoştinţelor zoologice i-a oferit o diploma, însoţită de o Medalia centenară, cu ocazia marcării a 100 de ani de existenţă a Muzeului.

Cuvinte alese de felicitare i-a adresat un alt coleg din România, Dan Munteanu. Dar pentru ca în afara vorbelor spuse să-i rămână ceva sărbătoritului, în semn de înaltă recunoştinţă, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi didactică, din partea Academiei Române i-a oferit o plachetă dedicată cercetării şi ocrotirii faunii şi florei diversităţii.

Cele mai calde, sincere şi tradiţionale urări de bine, de multă sănătate, de viaţă lungă şi pline de bucurii pentru prof., dr. hab. Andrei Munteanu au venit din partea Complexului Muzeului de Arte şi Ştiinţe ale Naturii din Constanţa. Dincolo de omagiile prezentate, colegii constănţeni i-au adus aniversarului un strop din boarea sărată a mării, din ţipătul pescăruşului gonit de furtună peste valuri. Cuvintele alese de felicitare au fost însoţite şi de o Diplomă de excelenţă, acordă profesorului, în semn de preţuire a întregii sale activităţi, în folosul ştiinţei biologice al prestigiului internaţional al patriei sale.

Pentru merite cu totul remarcabile în dezvoltarea învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice din Republica Moldova, la ceas aniversar, cele mai alese sentimente de respect şi preţuire, au venit de la colectivul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului „Olteniei ” din Craiova. Colegii craioveni i-au dorit sănătate, prosperitate în nobila şi generoasa misiune pe care o efectuează pe plan naţional şi internaţional, iar profesionalismul, perseverenţa şi diversitatea dumnealui sa fie exemplu pentru cei a căror paşi i-a condus pe drumul cercetării ştiinţifice.

Bucuros şi fericit de întâlnirea pe care a avut-o cu colegii şi prietenii din ţară şi de peste hotare, protagonistul evenimentului, Andrei Munteanu, le-a mulţumit tuturor pentru prezenţă, pentru cuvintele calde adresate, cuvinte care au venit de la oameni cu suflet blând şi cu gânduri bune. Pentru organizarea frumosului  eveniment a exprimat gratitudine conducerii, şefilor de laboratoare, colegiilor de Institutul de Zoologie, pentru atitudinea prietenoasă, care au creat un colectiv exemplar în toate. Mulţumirile prof. Munteanu s-au îndreptat şi către oaspeţii dragi din România şi Ucraina, dar  şi către Ministerul Mediului, cu care a avut dintotdeauna o colaborare frumoasă şi care l-au sărbătorit atât de frumos la această aniversare. Le-a dorit tuturor celor prezenţi multă sănătate şi omenie, cum obişnuieşte să spună profesorul.

Evenimentul ştiinţific şi-a continuat lucrările cu expunerea în plen a prezentărilor, care au reliefat rezultatele cele mai importante obţinute în cadrul diferitor proiecte de colaborare intre Institutul de Zoologie şi alte instituţii de profil de peste hotare. Participanţii la întrunire au discutat cele mai recente realizări ştiinţifice în domeniul zoologiei, etologiei, structurii şi funcţionării comunităţilor de animale în ecosisteme naturale şi antropizate, în ecosistemele acvatice.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM