Istoria - ca un imens tablou în mişcare

2014-10-22
 

 Doctor în istorie, profesor universitar Alexandru Zub, director onorific al Institutului de Istorie „A.D.Xenopol”, Filiala Iaşi a Academiei Române, membru titular al Academiei Române, a susţinut, la 21 octombrie curent, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, o prelegere publică cu tema „Critică şi reconstrucţie în discursul istoric”.

Prezenţa invitatului de onoare şi distinsei asistenţe la manifestarea ştiinţifică a fost salutată de vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, care a remarcat frumoasa tradiţie de prezentare, în cadrul Forului ştiinţific suprem, a unor prelegeri publice, protagoniştii cărora sunt personalităţi notorii din varii domenii ale vieţii culturale sociale, economice şi politice. Domnia Sa a expus o succintă notă biografică, evocând personalitatea şi activitatea ştiinţifică a distinsului istoric de-a lungul anilor, activitate ce i-a confirmat locul meritat în corpul de elită al intelectualităţii contemporane. În semn de aleasă preţuire și profundă recunoștinţă pentru întreaga sa activitate ştiințifico-didactică şi publică, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică i-a conferit acad. Alexandru Zub cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei - Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Academicianul Alexandru Zub a exprimat mulţumiri şi recunoştinţă conducerii AŞM pentru onoarea de a se învrednici de distincţia academică, dar şi pentru prilejul onorant de a vorbi într-un cadru solemn, pe o temă de istoriografie, aleasă din aria de activitate a Domniei Sale.

În prelegerea sa, istoricul a evidenţiat, cu argumente istorice, sinteza de istorie a istoriografiei române pentru lămurirea imperativelor timpurilor noi. Academicianul remarcă, desigur că, critica şi (re)construcţia în discursul istoric nu este o temă nouă, nici în palmaresul dânsului, nici pe plan extins, un asemenea discurs invitând şi acum la reflecţii cât mai riguroase. A vorbi, din această perspectivă, de critică şi (re)construcţie i se pare o bună ocazie de a pune în lumină câteva din preocupările istoriografiei de azi.

Savantul susţine că, cunoaşterea istorică a cuprins toată planeta şi întreaga durată, iar perspectivele s-au înmulţit considerabil, făcând posibile noi interpretări şi noi sinteze. Rezumând, vine cu un îndemn cu valoare mereu actuală, pentru că adaugă la rostul cognitiv unul pedagogic care este nu mai puţin important: „Nu aşteptaţi minuni de la istoria sociologică, nici de la istoria fie politică, economică ori socială, de altfel, nici de la ştiinţă în genere, îndemna cu bun temei Lefebvre. Dar nu cedaţi descurajării şi scepticismului. Dacă vă angajaşi pe calea cercetării, făceţi-vă treaba cu stăruinţă, împlinind conştiincios misiunea pe care capacitatea şi împrejurările v-au îngăduit s-o aveţi în vedere. În rest, încredeţi-vă în natura umană şi în viitor sau în providenţa religiilor relevante”. Istoricul este convins că nu se poate formula mai bine, nici azi, funcţia discursului istoric, de a spori cunoaşterea, valorizând experienţa trecută a lumii.

Nu e simplu a produce un discurs coerent într-un domeniu ca istoria, care de-a lungul timpului a devenit tot mai amplu, mai complex, mai anevoios, susţine profesorul, considerând că istoria ar putea fi privită, de ce nu, ca un imens tablou în mişcare, tot mai complex şi tot mai greu de cuprins. Îşi încheie discursul cu o reflecţie consensuală, amintind că „acceptându-şi tot mai deschis condiţia, istoricii contemporani nu se mai sfiesc să constate, că domeniul lor implică o tensiune continuă între critica tradiţiei şi nevoia de reconstrucţie permanentă a discursului istoric”.

Vicepreşedintele Ion Guceac a exprimat mulţumiri academicianului Zub pentru discursul ştiinţific, marcat prin conţinutul filosofic profund şi care îi obligă pe cei angajaţi pe calea cercetării să examineze într-o nouă lumină valoarea discursului istoric.

Manifestarea ştiinţifică a fost organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău.

Menţionăm, de asemenea, că în aceeaşi zi, cu suportul aceloraşi instituţii, la Academia de Ştiinţe a conferenţiat la tema: „Timpurile moderne la români. Reflectţii istoriografice”, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A.D.Xenopol”, Filiala Iaşi a Academiei Române.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM.