Nu pun la îndoială meritele tânărului G. Cibotari din Scoreni, Străşeni, student la biologie, care„ în 2012 a elaborat un sistem, care previne accidentele rutiere şi cu care a obţinut premiul mare la concursul de inventică” realizând şi alte invenţii.
Scriu aceste rânduri din cu totul alte considerente, şi anume:
1. Conform articolului sus menţionat, G. Cibotari constată, citez: „cel mai mare vis era să inventez „motorul veşnic”, ceea ce mi-a reuşit. Eu l-am prezentat mai multor persoane care lucrează în domeniu şi ei nu au putut explica cum este posibil aşa ceva, luând în considerare că în orice sistem electric sunt pierderi de energie. Fizica nu poate explica de ce acest motor alimentat cu tensiune de 12 volţi şi [intensitate a curentului – n.n.] un amper generează 24 de amperi.”.
Ca „student la biologie”, unde printre alte obiecte se studiază şi fizica, dl. G. Cibotari ar trebui să cunoască faptul că există legea conservării energiei şi de aceea nici un tip de motor veşnic nu poate fi construit. În loc de a anunţa că a inventat „motorul veşnic” şi că „… fizica nu poate explica…” ar fi fost mult mai bine ca inventatorul să clarifice ce legi se află la baza funcţionării dispozitivului propus, printre care în mod obligatoriu se va regăsi legea conservării energiei.
2. Cu toată stima faţă de redacţia cotidianului „Timpul” şi înţelegând tendinţa de a atrage cititorii prin materiale interesante(poate chiar provocatoare: „iată ce poate face un tânăr student, iar voi, savanţii de la Academie şi universităţi, ce aţi realizat în acest domeniu?”), trebuie, totuşi, cu mare atenţie de răspândit informaţia tehnico-ştiinţifică în spaţiul public. De altfel, se poate întâmpla în cazul de faţă, când ea se află în contradicţie cu una dintre legile fundamentale ale naturii.
3. Întâmplător am fost martor ocular al unei discuţii cu privire la oglindirea informaţiei despre inventarea „motorului veşnic” pe site-ul Academiei de Ştiinţe. S-a propus de a plasa această informaţie pe site fără comentariu, de a aştepta un timp scurt, după ce de prezentat viziunea ştiinţifică, obligatorie în acest caz. Conform datelor ştiinţifice, nici un motor veşnic nu poate fi construit, deoarece un asemenea motor ar funcţiona în contradicţie cu legea conservării energiei, iar această lege este o consecinţă directă a omogenităţii timpului. Omogenitatea timpului înseamnă echivalenţa tuturor momentelor de timp. De aceea substituţia unui moment de timp prin altul fără schimbarea valorilor coordonatelor şi vitezelor particulelor unui sistem mecanic închis( sau supus acţiunii din partea câmpului exterior constant de forţe) nu va schimba proprietăţile mecanice ale sistemului. În acest caz, aşa numita funcţia Lagrange nu depinde explicit de timp, energia totală a sistemului este integrală de mişcare şi deci se conservează.
În caz general, care cuprinde orice sistem, inclusiv sistemele cuantice, existenţa legii conservării energiei ca consecinţă a omogenităţii timpului se demonstrează strict pe baza teoriei grupurilor continue de simetrie (grupurilor Lie). Astfel, informaţia despre „motorul veşnic”(timpul.md) a fost plasată pe site-ul asm.md pentru a avea o ocazie în plus de a preveni unii inventatori dornici de motoare veşnice, că asemenea dispozitive nu pot fi inventate, deoarece existenţa lor s-ar afla în contradicţie cu legea conservării energiei cauzată de omogenitatea timpului.
m. c. al AŞM, dr. hab în ştiinţe fizico-matematice, prof. univ. Ion Geru |