La Chişinău îşi ţine lucrările a II-a ediţie a Conferinţei Internaţionale în Biotehnologie Microbiană

2014-10-09
 

Peste 200 de participanţi din 8 ţări, inclusiv, România, Italia, Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă, Belgia, Bulgaria, Republica Moldova s-au întrunit, la Chişinău, în cadrul Conferinţei Internaţionale în Biotehnologie Microbiană, ediţia a II-a, care îşi va ţine lucrările în zilele de 9-10 octombrie curent.

La deschiderea oficială a lucrărilor evenimentului ştiinţific internaţional au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca şi prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte, savanţi microbiologi, dar şi din alte domenii de tangenţă.

Manifestarea ştiinţifică a fost deschisă de către directorul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, acad. Valeriu Rudic, care a salutat oaspeţii de peste hotare, exprimând plăcerea de a-i vedea alături pe colegii-directori ai institutelor academice din cadrul Secţiei de Ştiinţe Naturale şi Exacte, distinşi savanţi, dar şi veterani care au activat în cadrul Institutului. A dorit succese lucrărilor forului microbiologilor, exprimând speranţa ca specialiştii din domeniul microbiologiei se vor consolida şi mai mult în jurul acestei frumoase tradiţii de a se întruni şi a reflecta asupra celor mai importante probleme din domeniu, vor împărtăşi din experienţele şi reuşitele înregistrate şi vor iniţia noi relaţii de colaborare şi de prietenie.

La deschiderea evenimentului microbiologilor, preşedintele AŞM, acad, Gheorghe Duca a ţinut un discurs în faţa celor prezenţi, dar nu înainte de a saluta prezenţa atât de reprezentativă la întrunire care consolidează cooperarea între mediul ştiinţific din ţară, de peste hotare, precum şi societatea civilă, reprezentată de specialişti şi profesionişti din cadrul Societăţii Microbiologilor din Moldova. Totodată, academicianul a remarcat că manifestarea ştiinţifică respectivă reprezintă şi un pre-eveniment pentru un jubileu important pentru comunitatea microbiologilor, în decembrie curent fiind marcaţi 55 de ani de la constituirea Secţiei de Microbiologie şi fundamentarea ştiinţelor microbiologice în comunitatea noastră, dar şi celebrarea altor aniversări importante, care s-au conturat în frumoasa tradiţie de a organiza conferinţe ştiinţifice şi de a scoate în evidenţă performanţele obţinute de savanţi.

În context, preşedintele AŞM a adresat felicitări cu ocazia aniversării a 20-a de la formarea Colecţiei Naţionale de Microorganisme Nepatogene, o realizare a oamenilor de ştiinţă, remarcată de autorităţi şi confirmată prin Hotărâre de Guvern. De asemenea, a felicitat comunitatea ştiinţifică naţională de microbiologi, care, acum 20 de ani, a fondat Societatea de Microbiologie din Moldova, membră cu drepturi depline în Federaţia Europeană a Societăţilor Microbiologice. L-a felicitat, de asemenea, pe academicianul Valeriu Rudic, care recent a fost reales în funcţia de director al Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie al Academiei, reconfirmând prin aceasta încrederea şi susţinerea din partea colectivului, dar şi a Secţiei de ştiinţe naturale şi exacte şi a CSŞDT.

Revenind la eveniment, preşedintele AŞM a remarcat că tematica biotehnologiilor microbiene este actuală pentru Republica Moldova, dat fiind faptul că în calitate de ştiinţă şi direcţie de dezvoltare contribuie la formarea şi dezvoltarea sectorului farmaceutic, medical şi agricol din ţară, în contextul actual, biotehnologiile fiind importante şi pentru mediul ambiant, un domeniu care necesită a fi explorat de savanţii din Republica Moldova.

Preşedintele Duca a dorit succes lucrărilor forului, exprimând speranţa că rezultatele acestuia, interacţiunea şi comunicările expuse în cadrul întrunirii, vor contribui atât fundamental, cât şi aplicativ la dezvoltarea domeniului, ştiinţei, dar şi a societăţii.

Succes şi realizări frumoase şi pe viitor le-a dorit şi acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte a AŞM. Domnia Sa a remarcat importanţa evenimentului, dată fiind prezenţa la for a reprezentanţilor nu doar din domeniul microbiologiei, dar şi medicinii, chimiei, ecologiei etc. A felicitat conducerea şi colaboratorii Institutului care înregistrează an de an rezultate remarcabile, menţionând tradiţiile frumoase care predomină în cadrul institutului, dar şi colaborările ştiinţifice importante la intersecţia dintre ştiinţe care s-au soldat cu rezultate impunătoare şi cu recunoştinţa comunităţilor ştiinţifice din toată lumea. În acest sens, a menţionat aprecierile vizavi de lucrările acad. Valeriu Rudic, împreună cu colectivul pe care îl conduce, care au fost prezentate la cele mai prestigioase foruri internaţionale, partea aplicativă fiind reprezentată la cele mai de prestigiu saloane de inventică din lume.

După deschiderea oficială a urmat sesiunea plenară, după care participanţii, timp de două zile, vor conferenţia în cadrul sesiunilor tematice: „Tehnologii microbiologice pentru protecţia mediului ambiant”; Tehnologii microbiologice pentru agricultură”; „Tehnologii microbiologice pentru medicină”.

Conferinţa Internaţională în Biotehnologie Microbiană este organizată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie şi Societatea de Microbiologie din Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM