Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova, cu reşedinţa la Kiev, Toichi Sakata.
Ambasadorul Toichi Sakata a exprimat plăcerea de reveni la Academia de Ştiinţe a Moldovei, dat fiind faptul că Excelenţa Sa a venit în diplomaţie din cercetare, domeniul ştiinţific fiindu-i, astfel, foarte aproape. Diplomatul a remarcat buna cooperare dintre Japonia şi Republica Moldova, menţionând succesele înregistrate pe perioada mandatului. În acest sens, oficialul a declarat că timp de 3 ani au fost implementate aproximativ 20 de proiecte moldo-japoneze în diferite domenii, inclusiv îmbunătăţirea serviciilor medicale, reînnoirea sau procurarea echipamentului pentru şcoli (mobilier, tehnică), fiecare proiect fiind în sumă de 100 000 dolari.
Şeful misiunii nipone a declarat că va contribui şi în continuare la dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Republica Moldova, inclusiv pe dimensiunea ştiinţifică, dând asigurări că relaţiile de colaborare în domeniul cercetării şi inovării vor fi dezvoltate şi promovate în mod constant.
La rândul său, academicianul Gheorghe Duca a mulţumit ambasadorului Japoniei pentru buna cooperare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, remarcând asistenţa autorităţilor nipone, oferită comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în implementarea diverselor proiecte şi programe, dar şi frumoasele relaţii de colaborare între comunităţile ştiinţifice din ambele state. Vorbind despre experienţa cu partea japoneză, preşedintele AŞM a relatat despre formarea echipelor de cercetători care sunt în contact permanent cu partenerii din Japonia şi promovează semnarea diferitor contracte în domeniul ştiinţific. În context, a fost menţionată vizita, de la începutul anului curent, a preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui AŞM în Japonia, în cadrul căreia au fost oaspeţii unor institute de cercetare, inclusiv Universitatea din Shizuka, Institutul Naţional pentru Ştiinţe şi Materiale din Tsukuba, Ministerul Educaţiei, Cultură, Sport, Ştiinţă şi Tehnologie din Tokyo. De asemenea, a fost menţionată colaborarea Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie cu colegii niponi, dar şi vizita din luna octombrie curent a directorului Institutului Naţional de Cercetări Economice, dr. hab. Alexandru Stratan, care va participa la lucrările celui de-a 11-lea Forum „Ştiinţa şi tehnologiile în societate”, în Tokyo.
Toichi Sakata a reiterat că buna cooperare dintre Japonia şi Republica Moldova va avea continuitate şi va încuraja extinderea relaţiilor de prietenie moldo-japoneze, inclusiv în domeniul cercetării, prin diversificarea şi implementarea proiectelor care vor contribui la dinamizarea, dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre.
în semn de apreciere şi profundă gratitudine pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de colaborare moldo-nipone şi susţinerea ştiinţei, preşedinte AŞM i-a înmânat Ambasadorului Toichi Sakata cea mai înaltă distincţie a AŞM, Medalia „Dimitrie Cantemir”.
La întrevedere au participat dr. hab. Alexandru Stratan, director, Institutul Naţional de Cercetări Economice, dr. Lidia Romanciuc, director, Centrul Proiecte Internaţionale şi Viorica Sturza, şef, Direcţia Relaţii Externe.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |