Doar în trei licee, toate din Capitală, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”, Instituţia Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, au fost înregistrate rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat, rată de promovare fiind de 100% şi media la examen mai mare decât 8.
De cealaltă parte, există o instituție de învățământ unde s-au înregistrat rezultate foarte modeste, Instituţia Publică Liceul Teoretic „Sergiu Coipan”, satul Selemet, raionul Cimişlia, unde rată de promovare a fost de 0%.
Aceste concluzii au fost reliefate în cadrul unui raport al Ministerului Educației privind examenele şi evaluările naţionale în anul 2014, transmite UNIMEDIA.
Astfel, s-a constatat că au scăzut semnificativ încercările de fraudare a examenului de bacalaureat. La examenul de bacalaureat au fost admişi 27.604 candidaţi. Dintre aceștia, au fost eliminați pentru fraudă 240 de candidaţi sau 0,87% din numărul total de candidaţi, numărul lor fiind de circa 5 ori mai mic decît anul trecut.
Rata de promovare a examenului de bacalaureat în sesiunea 2014 este mai mică decît în sesiunea 2013. În sesiunea de bacalaureat 2014 a fost atestată o rată de promovare a examenului de bacalaureat cu circa 12 puncte procentuale mai mică decît anul trecut – 56,07%. Aceasta, în parte, se datorează numărului mare de restanţieri din anii precedenţi, circa 23%, care au participat la această sesiune. Dacă analizăm rata de promovare numai pentru candidaţii care au finalizat cursul liceal în acest an (excluzînd candidaţii restanţieri din anii precedenţi), atunci această rată constituie 65,31%, cu circa 5 puncte procentuale mai mică decît rata respectivă din anul 2013.
Performanța absolvenților a fost destul de redusă. A fost atestat un număr mic de elevi cu medii mari la examenul de bacalaureat: doi elevi (0,01%) cu media 10, 181 de elevi (0,66%) cu media între 9 şi 9,99 şi 1136 de elevi (4,12%) cu media între 8 şi 8,99.
Discrepanţa între mediile pe anii de studii şi mediile de la examenul de bacalaureat indică asupra evaluării incorecte în timpul anilor de studiu și ”inflația” de note. Se constată o discrepanţă între mediile elevilor pe anii de studii şi mediile de la examenul de bacalaureat. Dacă o medie de 8 şi mai mare pentru anii de studii au avut-o 40,2% dintre candidaţi, atunci o astfel de medie la examenul de bacalaureat au avut-o doar 4,8% dintre candidați.
Pentru a vedea raportul integral, accesați www.aee.edu.md.
Suesa: unimedia.info
|