Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” a marcat zilele acestea 40 de ani de activitate. Cu ocazia aniversării, Institutul a organizat, în satul Paşcani, raionul Criuleni, o suită de activităţi şi manifestări ştiinţifice, dar şi Ziua Porumbului care a inclus acţiuni culturale şi de promovare a porumbului.
Evenimentul aniversar a inclus o conferinţă ştiinţifico-practică, iar în cadrul Festivalului Naţional Ziua Porumbului a fost preparată cea mai mare mămăligă de până acum care se doreşte a ajunge în Cartea Recordurilor Guinnes.
Festivalul i-a avut invitaţi de onoare pe primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, dr.hab. Vasile Bumacov, viceministrul, dr. Gheorghe Gaberi, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, preşedintele r-lui Criuleni, Vitalie Rotaru, la festivitate fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţile raionale, locale.
După ce oaspeţii au fost întâmpinaţi, tradiţional, cu pâine şi sare, directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, dr. Pintilie Pârvan, gazda evenimentului, a făcut o incursiune în istoricul instituţiei, de la fondare până în prezent. Directorul IF a expus succint realizările cercetătorilor, menţionând personalităţile care au stat la baza fondării instituţiei şi care, de fapt, au pus bazele cercetării culturii porumbului în ţara noastră. Remarcându-i pe cei care reprezintă reperele istorice ale institutului, directorul a prezentat expresia înaltei sale consideraţii, dar şi a colegilor, primului Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care a contribuit nemijlocit la crearea Institutului.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, dr.hab. Vasile Bumacov a felicitat colectivul Institutului cu ocazia marcării a 40 de ani de activitate, activitate, pe care a considerat-o mai mult decât fructuoasă. În discursul său a abordat două mari probleme pentru ţara noastră, pentru economia naţională şi chiar pentru cultura noastră. În primul rând, a remarcat potenţialul colosal al Institutului de Cercetări Ştiinţifice de Fitotehnie, performanţele, mai ales, de ultimă oră ale acestuia. A mulţumit directorului Pintilie Pârvan pentru calităţile manageriale deosebite, pentru readucerea pe un făgaş normal a activităţii Institutului, dar şi savanţilor care au pus baza ştiinţifică a cultivări acestui produs important pentru ţara noastră. „Ne întâlnim cu porumbul de cel puţin două ori pe zi. Dacă nu în formă de mămăligă, atunci în formă de carne, dacă nu în formă de carne, în formă de ouă, dacă nu în formă de ouă, în formă de miere, dacă nu în formă de miere, atunci în formă de ulei, dacă nu în formă de ulei, atunci biomasă, etanol etc.”, a remarcat oficialul, specificând că porumbul este o cultură bună pentru ţara noastră care nu ne distruge solurile noastre bogate, este o cultură la care ne pricepem şi la care avem performanţe deosebite. A dorit sănătate colectivului instituţiei, iar cei mai merituoşi au fost menţionaţi cu diplome din partea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a exprimat, în numele Academiei felicitări cu prilejul împlinirii a 40 de ani de activitate a Institutului. A reiterat importanţa Institutului pentru Republica Moldova, specificând că porumbul este un produs sanogen şi prietenos sănătăţii noastre. Academicianul a remarcat aportul dl Mircea Snegur, care, atunci când s-a creat Institutul era responsabil pentru ştiinţa agrară, mulţumindu-i pentru contribuţia sa în dezvoltarea agriculturii. De asemenea, a adus mulţumiri academicienilor care au stat la baza formării Institutului şi, nu în ultimul rând, m.c. Ion Hăbăşescu, directorul Institutului de Tehnică Agricolă „Mecagro” care a construit instalaţiile ce au oferit posibilitatea de a pregăti o mămăligă de senzaţie.
Primul Preşedinte al Republicii Moldova a mulţumit organizatorilor Festivalului Naţional, mărturisind plăcerea de a se afla la Institutul „Porumbeni” din considerente profesionale şi ştiinţifice. Şi nu întâmplător. Excelenţa Sa a afirmat că anume aici s-a afirmat pentru prima dată, atunci când s-a lansat în ştiinţă prin cercetarea culturii porumbului. În al doilea rând, acum 40 de ani, a contribuit nemijlocit la argumentarea necesităţii creării Instituţiei de cercetări ştiinţifice şi a pus umărul, alături de alţi temerari din domeniu, la crearea nemijlocită a institutului. Se bucură foarte mult că instituţiile ştiinţifice capătă azi un nou suflu şi speră că, cultura porumbului să-şi reocupe locul binemeritat nu numai în agricultura Moldovei, ci şi altor ţări. Totodată, Preşedintele Snegur consideră că porumbul merită mai mare atenţie din partea specialiştilor, savanţilor, autorităţilor, iar festivalul organizat nu este altceva decât un nou imbold pentru dezvoltarea ştiinţei, modernizării producerii acestei preţioase culturi a grăunţelor aurii, a furajelor înalt calitative.
Preşedintele Snegur şi preşedintele Duca au dat o mână de ajutor şi la prepararea mămăligii gigantice. Ideea originală a fost lansată la iniţiativa Institutului de Fitotehnie, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la fondarea instituţiei, specializată în cercetarea şi producerea seminţelor de porumb. Mămăliga a cântărit 534 de kilograme şi acum sunt în aşteptarea rezultatelor de la Cartea Recordurilor Guiness.
Directorul Pintilie Pârvan a specificat că cultura porumbului în Moldova ocupă în jur de 30-35 la sută din suprafaţa terenurilor agricole. Anual, se cultivă peste 450 de mii de hectare de porumb, roada depăşind 1,5 milioane tone. Pentru a-i conferi o şi mai mare valoare acestui produs important pentru ţara noastră, a fost instituită Ziua Porumbului care va fi marcată anual.
La Festivalul din Porumbeni au fost invitaţi şi meşterii populari care lucrează cu porumbul sau pănuşa, producători şi realizatori de tehnică agricolă etc.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|