Comunitatea europeană susține consolidarea capacităților de studiu și monitorizare a calității apelor în Republica Moldova

2014-09-11

În perioada 10-12 septembrie 2014, la Mamaia, România are loc a 3-a reuniune a Comitetului Internațional pentru Inițiativa Danube International Centre for Advanced Studies on River-Delta-Sea Systems (DANUBIUS-RI), care are drept scop consolidarea unei viziuni pentru dezvoltarea științifică a regiunii bazinului râului Dunărea, precum și perspectivei de cooperare în regiune.

Inițiativa întrunește reprezentanți ai mediului guvernamental și academic din cadrul mai multor state membre ale Uniunii Europene, precum Austria, Bulgaria, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Ungaria, Olanda. Republica Moldova în calitate de stat asociat la Spațiul European de Cercetare și membru cu drepturi depline în cadrul Programului Comunitar pentru Cercetare și Inovare – Orizont 2020, a fost reprezentată de către președintele Academiei de Științe a Moldovei, academician Gheorghe Duca, de către experții dr. Oleg Bogdevici, vicedirectorul Institutului de Geologie și Seismologie, dr. hab. Igor Povar, șef al Laboratorului pentru metode fizico-chimice de cercetare și analiză al Institutului de Chimie și Igor Serotila, șef al secției resurse umane al Academiei de Științe a Moldovei.

În cadrul reuniunii au fost discutate rezultatele proiectelor în derulare, inclusiv proiectul de edificare a unei infrastructuri de cercetare la Murighiol, România, oportunitățile de conectare și cooperare între parteneri, precum și progresele realizate în pregătirea unei noi propuneri de proiect în cadrul Forului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare – European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI).

Având în vedere procesul de definitivare a propunerii de proiect pentru ESFRI, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a remarcat că Republica Moldova are acces limitat la Dunăre, doar 1 km. În aceste condiții Republica Moldova încearcă să utilizeze această deschidere la capacitate maximă. Guvernul Republicii Moldova a dezvoltat transportul maritim în această regiune, deschizând astfel oportunități economice. Totodată, în regiunea Prut-Dunăre locuiesc 1 milion (30% din populație) de oameni din Republica Moldova, precum și 2 milioane din România. Adversitățile cu care se confruntă această regiune sunt de natură diferită (apă, aer, sol, climă, poluare, biodiversitate, patrimoniu cultural) și necesită o abordare transnațională și multidisciplinară.

Academicianul Gheorghe Duca a subliniat necesitatea integrării infrastructurii de cercetare națională în cea europeană. Având în vedere posibilitățile Republicii Moldova, modalitatea realizării integrării necesită a fi consolidată. În acest sens, președintele AȘM a lansat inițiativa de crearea a unui centru de excelență pentru studiul și monitorizarea calității apelor. Crearea acestei structuri, utilizând capacitățile și potențialul uman din laboratoarele specializate ale Academiei de Științe a Moldovei va permite sporirea semnificativă a calității cercetărilor, precum și eficiența cu care comunitatea științifică răspunde la soluționarea problemelor de mediu din această regiune. Totodată, centrul va servi ca o platformă de excelență pentru cooperarea regională (România-Republica Moldova-Ucraina), cât și va spori vizibilitatea acțiunilor întreprinse de către Republica Moldova la nivel internațional.

În cadrul comunicărilor, dr. Oleg Bogdevici a prezentat viziunea asupra centrului de excelență în domeniul apelor, capacitățile Republicii Moldova în acest domeniu și a evidențiat mecanismele prin care cercetările efectuate la nivel național pot contribui la realizarea obiectivelor și acțiunilor din regiunea Dunării.

Dr. Adrian Stănică și Prof. Michael Schultz, coordonatorii inițiativei, au apreciat inițiativa lansată de reprezentanții Republicii Moldova și au remarcat necesitatea stabilirii unui nod (punct de conexiune) a proiectului DANUBIUS-RI în Republica Moldova, care va consolida capacitățile din regiune pe axa România – Republica Moldova – Ucraina. În acest sens, inițiativa Dunăreană va include Republica Moldova, în calitate de partener, în propunerea de proiect și va acorda sprijinul necesar pentru edificarea centrului de excelență pentru studiul și monitorizarea calității apelor.

Informații privind inițiativa DANUBIUS-RI: www.danubius-ri.eu

Igor Serotila
11 septembrie 2014
Mamaia, România