Conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţi ai ministerului Agriculturii, şi ai comunităţii ştiinţifice s-au întrunit în cadrul Adunării anuale a Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii pentru a audia rapoartele cu privire la activitatea ştiinţifică, inovaţională, managerială şi financiară în anul 2011 a instituţiilor din domeniul ştiinţelor agricole.
În debutul adunării, acad. Teodor Furdui, prim - vicepreşedinte al AŞM, a exprimat cuvinte de recunoştinţă tuturor oamenilor de ştiinţă din domeniul ştiinţelor agricole, care în pofida situaţiei financiare precare, îşi îndeplinesc cu responsabilitate obligaţiile şi depun un efort extraordinar în obţinerea celor mai notabile rezultate ştiinţifice.
În continuarea programului de lucru, acad. Teodor Furdui, moderatorul adunării, a invitat la raport directorii celor 10 instituţii ştiinţifice din cadrul Secţiei , care au prezentat în linii generale o sinteză a celor mai reprezentative rezultate ştiinţifice obţinute pe parcursul anului de activitate 2011.
De asemenea, în cadrul rapoartelor au fost prezentate şi cele mai stringente probleme cu care se confruntă instituţiile, şi anume: lipsa utilajului adecvat, insuficienţa financiară, condiţii grele de muncă, lipsa cadrelor, în special a tinerilor cercetători până la vârsta de 35 de ani, care nu doresc sa se ocupe de cercetarea domeniului ştiinţe agricole.
Drept urmare, la finele fiecărui raport a fost prezentat avizul comisiei de experţi, în care s-a menţionat că toate lucrările au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel adecvat.
Prezent la întrunire, dr. Viorel Guţu, vice-ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a menţionat că ar trebui ca ministerul să colaboreze mai eficient cu comunitatea ştiinţifică din ţară, deoarece doar cu ajutorul cercetărilor din domeniul ştiinţelor agricole, ţara poate să se dezvolte şi să prospere.
Ca la finele celorlalte întruniri, cuvinte de mulţumire a adresat oamenilor de ştiinţă acad. Gheorghe Duca, care a rămas impresionat de calitatea de prezentare a rezultatelor şi rezultatele obţinute în sine, precum şi de obiectivele principale ce urmează a fi realizate în anul 2012. În acelaşi context, preşedintele AŞM a sugerat subsecţiei ştiinţe agricole să se concentreze anul următor, pe atragerea finanţelor extrabugetare sau europene, pentru a implementa rezultatele obţinute în anul 2011.
***
În cadrul Adunării, au fost audiate şi rapoartele de activitate pe anul 2011 ale membrilor AŞM din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii, domeniul ştiinţelor agricole. |