Ştiinţele biologice, chimice şi ecologice a trecut cu brio examenul de evaluare în cadrul Adunării Secţiei

2012-01-19

Rapoarte ample cu privire la activitatea ştiinţifică, inovaţională, managerială şi financiară ale Subsecţiei ştiinţe biologice, chimice şi ecologice au fost prezentate, ieri, 18 ianuarie curent, în cadrul Adunării anuale a Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM.

În debutul Adunării, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, a adresat un mesaj de salut comunităţii ştiinţifice prezente în sală, în care a menţionat importanţa desfăşurării unor asemenea adunări anuale pentru instituţiile din sfera ştiinţei şi inovării, asociind adunarea cu un examen de valoare pentru toate componentele acestei structuri academice.

Potrivit programului, a urmat audierea rapoartelor de activitate a celor 7 membri instituţionali - Institutul de Microbiologie si Biotehnologie, Institutul de Zoologie, Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Institutul de Chimie, Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, Institutul de Ecologie şi Geografie, Gradina Botanică (Institut) şi Centrului de Cercetări Ştiinţifice „Biologie moleculară” ale UnAŞM, Centrului de Cercetări Ştiinţifice „Chimia Aplicată şi Ecologică” al USM, Centrului de Cercetări Ştiinţifice „Ştiinţe ale Vieţii” al USM. De asemenea, în cadrul Adunării, rapoarte de activitate au prezentat şi membrii AŞM din cadrul Secţiei.

Fiecare raport, prezentat de către directorii instituţiilor academice, a cuprins o totalizare a celor mai esenţiale realizări obţinute pe parcursul anul 2011, graţie iniţiativei şi muncii asidue a cercetătorilor ştiinţifici din cadrul instituţiei pe care o reprezintă. Acest fapt, l-a demonstrat şi avizul comisiilor de experţi, în care s-a menţionat că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel adecvat.

Printre cele mai notabile realizări ştiinţifice şi inovaţionale ale Subsecţiei ştiinţelor biologice, chimice şi ecologice menţionăm: elaborarea unui nou preparat biologic antianemic complex de origine vegetală Ferribior (Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM); a fost iniţiat, în premieră, Inventarul Naţional al speciilor de animale invazive din Republica Moldova şi recunoscută de comunitatea ştiinţifică internaţională originalitatea fenomenului vectorizării babeziozelor, nu numai de micromamalii, dar şi de păsările migratoare(Institutul de Zoologie al AŞM); a fost elaborat Modelul Numeric al Teritoriului văii r. Prut pe suport digital pentru îmbunătăţirea sistemului de avertizare şi gestiune a inundaţiilor (Institutul de Ecologie şi Geografie al AŞM); editarea lucrării „Flora Basarabiei”, volumul I ( Gradina Botanică (Institut)); a fost elaborată o metoda de transformare retro-biomimetrică a diterpenoidelor ent-kaurenice accesibile, obţinute din deşeurile acumulate la procesarea florii soarelui, în diterpenoide ent-atisanice - compuşi cu activitate citotoxica pronunţată (Institutul de Chimie al AȘM).

De asemenea, conducătorii organizaţiilor ştiinţifice au semnalat, în rapoartele sale, şi câteva probleme majore cu care se confruntă instituţiile, inclusiv: pregătirea cadrelor, lipsa utilajului necesar, insuficienţa finanţării cercetărilor ştiinţifice.

Prezent la Adunare, acad. Gheorghe Duca, preşedinte al AŞM a mulţumit Subsecţiei ştiinţe biologice, chimice şi ecologice pentru efortul depus în realizările obţinute în anul 2011 şi atitudinea responsabilă la atingerea obiectivelor. Totodată, acad. Gheorghe Duca a reiterat că fiecare instituţie ar trebui să se concentreze mai mult pe atragerea investiţiilor străine, prin participarea la concursurile de cercetare-inovare, organizate de diverse fonduri ştiinţifice europene.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM