La 17 noiembrie curent, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova a marcat Ziua Mondială a Filosofiei.
Cu acest prilej, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa ştiinţifică cu genericul „Filosofia şi perspectiva umană”, organizată de către Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM.
Evenimentul a întrunit atât specialişti din domeniul filosofiei, tineri cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenţi din ţară, cât şi din România.
În deschiderea conferinţei, dr. hab. Victor Moraru, directorul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM a informat publicul că începând cu anul 2003, în fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, specialiştii în filosofie din R. Moldova organizează manifestări ştiinţifice, consacrate Zilei Mondiale a Filosofiei.
În acelaşi context, dr. hab. Victor Moraru a menţionat că ştiinţa fundamentală este cea care determină căile de avansare a societăţii, iar fără repere filosofice acest lucru ar fi imposibil.
Un mesaj de salut, din partea conducerii Academiei de Ştiinţe, a adresat celor prezenţi în sală dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM. „Dacă cineva consideră că filosofia nu a mai ţinut în ultimul timp pasul cu avansul ştiinţific şi cu dezvoltările moderne apărute în ştiinţă, atunci se înşeală. Filosofia se dezvoltă continuu”, a declarat dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM, în discursul său.
În continuare, conferinţa şi-a desfăşurat lucrările în două module: Filozofia în lumea contemporană; Filozofia şi învăţământul.
Conform programului, au urmat un şir de comunicări ştiinţifice, în care participanţii au abordat diferite aspecte ce ţin de problemele filosofiei contemporane, rolul filosofiei în societatea bazată pe cunoaştere, valenţele umaniste în ştiinţa contemporană, precum şi perspectivele de dezvoltare a domeniului filosofiei în contextul standardelor educaţionale.
Amintim că prin adoptarea, în 2002, la Sesiunea a 169-a UNESCO a Strategiei în Filosofie se încearcă o revigorare a ponderii acesteia în lumea contemporană. În rezultatul dezbaterilor şi adoptării Strategiei UNESCO în Filosofie s-a convenit să se declare a treia zi de joi a lunii noiembrie - Ziua Mondială a Filosofiei.
Rodica Isopescu,
Centrul Media AŞM |