La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc masă rotundă, în cadrul căreia a fost pus în discuţie Proiectul Nomenclatorului specialităţilor ştiinţifice ale personalului din sfera ştiinţei şi inovării, eveniment organizat de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM.
La manifestare a participat conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţi ai comisiilor parlamentare permanente, ministerelor de resort, organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, instituţiilor de învăţământ superior.
În contextul evenimentului, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a menţionat că elaborarea unui nou Nomenclator al specialităţilor ştiinţifice ale personalului din sfera ştiinţei şi inovării reprezintă una din responsabilităţile atât în faţa societăţii noastre, cât şi în faţa spaţiului european, în special, cel de cercetare, de a armoniza specialităţile ştiinţifice cu cele din Europa. În acest sens, a fost creat un grup de lucru, care a elaborat acest proiect, unde s-a ajuns la o anumită formulă, propusă pentru o primă discuţie publică în cadrul întrunirii respective.
Secretarul ştiinţific general al AŞM, prof. Ion Guceac, responsabil de elaborarea documentului, a subliniat că proiectul Nomenclatorului specialităţilor reprezintă un document cu o structură complexă, fiind constituit din mai multe compartimente, cum ar fi: domenii, ramuri, profiluri sau grupuri de specialităţi şi specialităţi. În procesul dezbaterilor publice asupra proiectului, instituţiile superioare de învăţământ, organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării, chiar şi persoane fizice şi-au adus o contribuţie substanţială, înaintând propuneri ce vizează toate aceste compartimente. Prof. Ion Guceac a expus consideraţie tuturor actorilor din sfera ştiinţei şi inovării pentru implicarea activă în discuţiile pe marginea acestui document, care tinde să racordeze Nomenclatorul specialităţilor ştiinţifice din Republica Moldova la standardele europene, în speranţa că acest document va fi unul de calitate şi va contribui la consolidarea eforturilor comunităţii ştiinţifice în soluţionarea problemelor cu care se confruntă societatea, fiind, în ultimă instanţă, sporită imaginea ştiinţei în ansamblu.
Proiectul Nomenclatorului a fost prezentat de către dr., conf. Aurelia Ţurcanu, care a expus conţinutul de fond al proiectului pe domenii, ramuri, profiluri, grupuri de specialităţi şi specialităţi, în care s-a specificat că, în contextul integrării în spaţiul european de cercetare, Academia de Ştiinţe a Moldovei a elaborat, în baza manualului Frascati, proiectul noului Nomenclator al specialităţilor ştiinţifice ale personalului din sfera ştiinţei şi inovării.
Argumentând scopul şi necesitatea elaborării proiectului noului Nomenclator, dr. Aurelia Ţurcanu a menţionat că acesta ţine de asigurarea posibilităţii efectuării unei evaluări corecte şi calitative a cercetărilor ştiinţifice conform domeniilor ştiinţei. Conform noului Nomenclator, specialităţile ştiinţifice ale personalului vor fi repartizate după domenii şi ramuri ştiinţifice (ale ştiinţei), iar în unele cazuri – şi după profiluri. După expunerea amplă a proiectului de document, membru grupului de elaborare a documentului, Aurelia Ţurcanu, a răspuns la întrebările şi observaţiile participanţilor la masa rotundă.
În cadrul dezbaterilor, au intervenit cu propuneri de esenţă, modificări, recomandări: acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, m.c. Ion Dediu, acad. Valeriu Canţer, preşedinte CNAA, acad. Sveatoslav Moscalenco, m.c. Constantin Gaindric, m.c. Stanislav Groppa, prof. Constantin Spânu, prof. Valerian Dorogan, dr. Viorelia Moldovanu-Batrânac etc.
Propunerile urmează a fi introduse în varianta finală a documentului, după care acesta, fiind materializat în forma unui proiect de hotărâre de Guvern va fi propus pentru adoptare şi punere în aplicare.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|