Membrul corespondent Andrei Timuș - 90 de ani

2011-10-10
 

În octombrie 2011, comunitatea științifică marchează aniversarea de 90 de ani de la ziua nașterii a membrului-corespondent al AȘM, doctorului habilitat Andrei Timuș. Semnificația majoră a evenimentului rezidă atât în consemnarea jubileului unei personalități marcante a plaiului nostru, care și-a câștigat un nume de rezonanță în cercurile științifice nu doar din republică, ci și peste hotarele țării, precum și în recunoașterea căii ascendente pe care o parcurge știința sociologică moldovenească, grație, în primul rând, efortului depus pe acest tărâm de neobositul patriarh al sociologiei noastre, Andrei Timuș.

I-a fost dat să fie marcat de un destin cu adevărat neordinar, îngemănat și sincronizat cu istoria țării, biografia lui Andrei Timuș ilustrând o implicare totală în iureșul evenimentelor care au caracterizat dinamica vieții sociale de la noi, la toate etapele drumului străbătut manifestându-se drept o fire viguroasă și fidelă acelor principii de viață pe care și le-a stabilit încă de la debutul carierei sale profesionale, începute la abia 17 ani împliniți. De atunci și până azi s-a aflat mereu pe linia întâia a vieții și a științei, înfruntând cu dârzenie vicisitudinile timpului. Energia uluitoare de care dispune i-a fost mereu un imbold – în zile de război și în zile de pace - pentru antrenare plenară într-un impunător diapazon de activități: muncă social-politică, managerială, științifică, acolo unde era nevoie de experiența și cunoștințele sale. Tributar timpului pe care l-a trăit și circumstanțelor în care a activat, oricum, oriunde s-ar fi aflat, a crezut în ceea ce face și a muncit cinstit și cu toată dăruirea, convins că muncește pentru binele semenilor săi. I-a reușit să se manifeste drept un manager de excepție – și în munca cu tineretul, de la început, iar apoi - în cadrul funcțiilor de răspundere în care a fost investit – și în calitate de conducător al abia lansatului post de televiziune național, și în cea de director al Enciclopediei Sovietice Moldovenești sau coordonator al primului Centru de studiere a opiniei publice din republică. În condiții dificile, a știut mereu să dea dovadă de caracter, de atitudine responsabilă, spirit critic și pătrundere profundă. Destinul i-a hărăzit ca toate preocupările sale să fie activități de pionierat, și toate au dat roada cuvenită, contribuind din plin la crearea mediului în care ne aflăm azi.

În mediul științific, membrul corespondent al AȘM Andrei Timuș este apreciat și recunoscut unanim drept întemeietor al școlii sociologice moldovenești. Monografiile studiile și articolele pe care le-a semnat de-a lungul anilor constituie acea bază pe care s-a clădit cercetarea sociologică autohtonă. Pentru nenumărații săi discipoli, profesorul universitar Andrei Timuș, colaborator activ al Secției Sociologie a Institutului Integrare Europeană și Științe Politice al AȘM, reprezintă un model de dăruire cauzei, un etalon de omenie, cumsecădenie, modestie. Aflat la vârsta împlinirilor, reputatul nostru sociolog nu contenește să-și aducă contribuția la dezvoltarea științelor socio-umaniste, activând, cu abnegația ce-l caracterizează și sensibilitatea pentru problemele stringente ale societății, asupra elaborării de noi lucrări și desfășurare de programe de cercetare, capabile să prezinte într-o lumină edificatoare tendințele de dezvoltare ale țării, să ofere viziuni și răspunsuri la întrebările ce frământă societatea contemporană.

La cei 90 de ani împliniți de membrul-corespondent al AȘM Andrei Timuș, colectivul IIEȘP îi adresează sincere și calde urări de bine, de sănătate și de noi împliniri!

Prof. Victor Moraru,
Director al IIEȘP