Ieri, 27 septembrie, la Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” a AŞM a fost lansată monografia „Solurile Moldovei”, lucrare semnată de academicianul Andrei Ursu, acesta fiind cel de-al VIII-lea volum din prestigioasa serie „Academica”.
„Astăzi lansăm o carte foarte importantă nu numai pentru autor, Academie, dar şi pentru societatea noastră, pentru că este vorba despre solurile Moldovei, bogăţia Moldovei”, a declarat în debutul lansării directorul editurii „Ştiinţa” şi moderator al evenimentului, dr. Gheorghe Prini. Editorul a specificat că lucrarea respectivă se deosebeşte de celelalte din această colecţie prin faptul că toate celelalte volume sunt scrise despre cineva, lucrarea respectivă, fiind însă despre sol şi scrisă de un savant. Monografia acad. Andrei Ursu a fost susţinută de CSŞDT al AŞM, Ministerul Mediului, Fondul Ecologic Naţional.
„Indiscutabil, aceasta monografie înscrie numele acad. Ursu în rândul savanţilor iluştri în domeniul pedologiei şi va deveni carte de căpătâi pentru toţi cei care sunt preocupaţi de agricultură”, a subliniat în luarea sa de cuvânt acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, coordonator al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii. Prim-vicepreşedintele AŞM a menţionat că monografia „Solurile Moldovei” reprezintă o lucrare ştiinţifică fundamentală şi practică de mare valoare, semnificaţia lucrării fiind determinată nu numai de generalizarea datelor ştiinţifice ale autorului şi colegilor de breaslă din ţară şi de peste hotare despre cel mai preţios patrimoniu natural – solul, dar şi despre prezentarea noilor viziuni, abordări, clasificări şi elaborări practice.
Cuvinte de felicitare pentru această frumoasă şi valoroasă realizare a acad. Andrei Ursu a rostit acad. Serafim Andrieş, directorul Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului (IPAPS) „Nicolae Dimo”. Savantul a apreciat înalt apariţia unei atare lucrări, care, în opinia Domniei sale, mai bine decât în redacţia acad Andrei Ursu nu putea să apară. Şi asta pentru că, începând cu anii 50 ai secolului trecut, acad. Andrei Ursu şi-a făcut, practic, studiile în teren, colectând datele iniţiale, profile de sol, măsurări, descrieri; în laborator - cu analizele respective chimice fizico-chimice şi biologice; în birou, efectuând sinteza acestor materiale. Pedologul a ţinut să-i mulţumească acad. Andrei Ursu pentru activitatea în cadrul IPAPS, în special, în planificarea cercetărilor, din care merită a fi reţinut că o planificare corectă reprezintă 50 % de succes.
„Orice cercetare, orice carte în acest domeniu este cel mai bun cadou şi pentru cei care activează în domeniul agriculturii, dar şi pentru cei care vor veni după noi”, a remarcat acad. Vasile Micu în intervenţia sa, accentuând că atare lucrare o poate edita doar Academia de Ştiinţe a Moldovei, implicând toate institutele cu tangenţe în domeniu.
M.c. Ion Dediu a mulţumit colegului de facultate şi de serviciu, acad. Andrei Ursu, pentru că l-a bucurat cu această operă, care reprezintă o totalizare a tot ce a realizat Domnia sa timp de peste 50 de ani. Ecologul a adus felicitări triplilor realizatori ai acestui proiect de succes – bineînţeles, autorului Andrei Ursu, directorului editurii „Ştiinţa, pe care o consideră a fi una dintre editurile de elită din Europa şi, nu în ultimul rând, conducerii AŞM care a susţinut acest demers în realizarea prestigioasei colecţii „Academica”.
În numele Facultăţii de biologie şi pedologie a USM, facultate pe care a absolvit-o şi acad. Andrei Ursu şi la care revine frecvent, cuvinte de felicitare a adresat prof. univ. Vitalie Sochircă. Universitarul a evidenţiat caracterul multidisciplinar al scrierilor şi realizărilor autorului, expus de altfel şi în prezenta monografie, dar a subliniat şi calităţile umane ale acad. Andrei Ursu, care pentru domnia sa reprezintă o emanaţie de inteligenţă şi cultură şi un model demn de urmat pentru tânăra generaţie.
„Nici un proiect de creare a unui nou masiv de viţă de vie nu poate fi elaborat şi acceptat fără ca în baza lui să fie pusă acea fundamentală ştiinţă a acad. Andrei Ursu, a colegilor şi discipolilor lui. Atunci când se contesta acele adevăruri din ştiinţa elaborată de către acad. Andrei Ursu, întâmpinam mari dificultăţi”, a menţionat acad. Boris Gaina, coordonator al subsecţiei Ştiinţe Agricole a AŞM, subliniind că este o mare fericire să-l poţi felicita pe acad. Andrei Ursu cu această apariţie de excepţie.
Vorbitorii au subliniat, limbajul accesibil în care a fost scrisă lucrarea, această fiind utilă nu doar pentru pedologi, dar şi pentru ecologi, silvicultori, amelioratori, pentru studenţii colegiilor agricole, instituţiilor de învăţământ superior - USM, UASM, UTM, care, de curând, a deschis Catedra de Cadastru.
Emoţionat de cele expuse de vorbitori, autorul monografiei „Solurile Moldovei”, acad. Andrei Ursu, a mulţumit tuturor pentru înalta apreciere şi importanţa pe care au dat-o acestei lucrări. Relevând câte puţin din procesul de lucru la editarea monografiei, academicianul a subliniat că toată lucrarea este bazată pe cercetările proprii, nu a fost utilizat nici un profil împrumutat de la nimeni şi tot ce este descris de autor, s-a realizat în condiţii de câmp, laborator şi în birou. Şi bineînţeles, după atare caracteristică s-a simţit nevoit să răspundă la întrebarea: De ce o asemenea bogăţie în ţara noastră nu este eficient utilizată şi absolut neprotejată? Fără a pasa responsabilitatea altcuiva, savantul recunoaşte că tot pedologii sunt de vină că nu au convins societatea, că nu au ajuns la sufletul fiecăruia să înţeleagă că această bogăţie nu ne aparţine nouă, o folosim doar temporar şi trebuie s-o lăsăm generaţiilor viitoare, pentru că altă bogăţie ţara noastră nu are.
Numerosul public prezent la evenimentul lansării a reprezentat atât instituţiile din cadrul AŞM, cât şi din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Agrare de Stat din Moldova, Colegiului Ecologic etc.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |