Problema pregătirii cadrelor de înaltă calificare în sectorul agroalimentar

2011-09-19

La 15 septembrie 2011 a avut loc şedinţa Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al AŞM, în comun cu unii membri ai Colegiului Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova. În cadrul şedinţei a fost abordată problema pregătirii cadrelor de înaltă calificare în sectorul agroalimentar.

La şedinţă au participat reprezentanţi ai instituţiilor din domeniul ştiinţelor agroindustriale, din partea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare fiind prezent viceministru, dr. Viorel Guţu.

La subiectul vizat, acad. Boris Gaina, academician coordonator al Subsecţiei Ştiinţe Agricole din cadrul Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM a prezentat un amplu raport, în care a expus rolul decisiv al agriculturii şi industriei alimentare în dezvoltarea societăţii, asigurarea securităţii alimentare ca probleme prioritare ale ţării. Realizarea acestor deziderate, însă, poate fi posibilă doar în cazul existenţei unui potenţial suficient de cadre de înaltă calificare. Analiza stării asigurării sectorului agroindustrial cu necesarul de cadre ştiinţifice de doctori şi doctori habilitaţi, denotă o situaţie alarmantă. Domeniul ştiinţelor agricole faţă de alte ştiinţe, se arată în raport, se caracterizează prin cea mai mică pondere a cercetătorilor cu grad ştiinţific de doctori şi doctori habilitaţi, ce alcătuiesc 6,4 % din întregul cuantum de cercetători pe ţară.

Vizavi de problema pregătirii cadrelor de înaltă calificare în ştiinţele agricole şi cele alimentare se simte o preocupare privind diminuarea de aproximativ 7 ori a numărului de cercetători ştiinţifici şi cadre didactice pe parcursul ultimilor ani (2005-2010), în susţinerea celor spuse, raportorul prezentând unele argumente.

În luarea sa de cuvânt, viceministrul Viorel Guţu a subliniat latura financiară a acestei probleme şi crearea condiţiilor adecvate pentru stimularea cadrelor tinere care aleg să se dedice acestui domeniu. Mai mult, demnitarul a remarcat că fără un parteneriat cu mediul de afaceri, pentru a ridica statutul cercetătorului ştiinţific, succesul niciodată nu va avea loc. „Ştiinţa în agricultură, în mare parte, este business, cercetările sunt pentru business şi doar în cazul în care ştiinţa va sluji businessului, statutul cercetătorului va fi cel dorit”.

Acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM, a menţionat principalele motive care au generat această situaţie critică în domeniul ştiinţelor agroindustriale. În context, acad. Teodor Furdui, coordonator al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii, a subliniat diminuarea semnificaţiei activităţii ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, lipsa de atitudine a societăţii şi a implicării conducerii ţării în soluţionarea acestei probleme stringente, considerând, fără rezerve, că problema respectivă trebuie să fie abordată la nivel de stat.

Lanţul de propuneri a inclus şi modificarea Regulamentului cu privire la susţinerea tezelor de doctor, dar şi luarea în considerare a funcţionalităţii domeniului, de necesităţile şi posibilităţii ţării vizavi de problema pregătirii cadrelor.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a calificat drept insuficientă pregătirea cadrelor în sectorul agroalimentar, optând pentru consolidarea ştiinţelor agricole. Domnia sa a subliniat necesitatea implicării în activităţi practice, demonstrând importanţa acestora pentru dezvoltarea economiei naţionale. În acest sens, preşedintele AŞM a menţionat că e necesar a face front comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în vederea îmbunătăţirii situaţii crate în domeniu. Totodată, preşedintele AŞM a accentuat că pentru a obţine rezultatele scontate, este necesară o eventuală prognozare şi asta pentru a estima de câte cadre este nevoie şi în ce scop sunt pregătite.

Pe marginea problemei discutate au intervenit m.c. Gheorghe Cimpoieş, rector Universitatea Agrară de Stat; dr.hab. Ilie Donică, director adjunct, Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare; dr. Vasile Pojoga, director, Institutul Ştiinţifico-Practic „Porumbeni, acad. Valeriu Canţer, preşedinte CNAA etc.

În rezultatul discuţiilor, sub aspectul ameliorării situaţiei create în asigurarea sectorului agroindustrial cu cadre de înaltă calificare, CSŞDT al AŞM a elaborat un proiect de Hotărâre, în care au fost incluse propuneri de îmbunătăţire a situaţiei, care, ulterior, va fi remis structurilor de stat, de competenţa cărora ţine soluţionarea problemelor abordate.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM