Academicianul Boris Gaina a devenit cetăţean de onoare al satului de baştină Chiţcanii-Vechi, Teleneşti.
Evenimentul festiv a avut loc duminică, 31 august 2011, zi în care satul Chiţcanii-Vechi a marcat 345 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, dar şi 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.
Prestigiosul titlu, în cadrul solemnităţii jubiliare, i-a fost conferit academicianului Boris Gaina pentru contribuţia substanţială la prosperarea satului natal, promovarea tradiţiilor localităţii, valorilor spirituale, patrimoniului cultural al satului, însemnele distincte fiindu-i înmânate de către primarul satului, Alexandru Taburcean.
„Că îmi iubesc satul o ştie Dumnezeu. Cu gândul la Cel de Sus încercăm să aducem în albia vieţii de toate zilele evenimentele istorice, pe care le-a trăit comuna. Mă simt onorat să omagiem împreună cu dumneavoastră 345 de ani de la prima atestare documentară a localităţii noastre. Mă mândresc cu faptul că printre personalităţile deosebite ale satului natal îi putem menţiona pe consătenii noştri, doi deputaţi – Andrei Gaina, care, în 1918 a votat Marea Unire şi Tudor Ţopa, care, în 1991 a semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova”, a menţionat acad. Boris Gaina.
Ca promotor activ al valorilor spirituale şi personalitate de excepţie, acad. Boris Gaina a contribuit la inaugurarea Muzeului satului, participând activ la lucrările de reconstituire a bisericii din sat. De asemenea, graţie Domniei sale, biblioteca din sat astăzi poată numele legendarului Andrei Gaina, membru al Sfatului Ţării, care a votat Actul Marii Uniri din 1918. Pe parcursul ultimilor 2 ani, la iniţiativa savantului Boris Gaina în Chiţcanii Vechi au fost organizate două Conferinţe ştiinţifice dedicate primei consemnări a localităţii, personalităţilor care au realizat Actul Unirii şi aniversării a 20-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.
În acelaşi context menţionăm, că la 24 octombrie 2010 acad. Boris Gaina, împreună cu un grup savanţi de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, alte personalităţi cu renume, originare din această localitate au participat la conferinţa ştiinţifică având drept generic „Oameni de seama din Valea Răului. Andrei Gaina – unificator de ţară”. Actualmente, Domnia sa a mobilizat savanţi din Academia de Ştiinţe a Moldovei în realizarea unui proiect practic de reanimare a legumiculturii cu fermierii din localitate, care au practicat cu succes pe vremuri această direcţie înalt profitabilă din agricultură.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |