Pe 6 septembrie 2011, la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM a avut loc un prim Seminar Ştiinţific în cadrul Proiectului Identitatea spaţiului Mediteranean şi Europa de Est. Schimb de oameni şi culturi. (Caz de studiu Italia – Republica Moldova).
Proiectul se realizează în baza Acordului de Cooperare Ştiinţifică a AŞM cu Centrul Naţional de Cercetări (CNC) din Italia, semnat la 23 iunie 2010. Seminarul a fost organizat de către Institutul de Istorie Stat şi Drept (IISD) al AŞM, în parteneriat cu Institutul de Studii a Societăţilor Mediteranei al Consiliului Naţional de Cercetări din Italia (ISSM-CNR Italia).
Potrivit directorului Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, doctor Gheorghe Cojocaru, proiectul este în derulare pe o perioadă de doi ani, timp în care va avea loc un schimb de experienţă şi management între instituţiile partenere, cunoaşterea în profunzime a ariilor de cercetare şi a metodologiilor utilizate, cât şi focalizarea pe unele dintre temele de cercetare comune cum este tematica identităţilor în plan comparativ european, urmând scopul păşirii într-o nouă etapă spre beneficiul activităţii ambelor instituţii.
Unul din raportorii principali la seminarului științific, directorul ISSM-CNR Italia, profesor, doctor Paolo Malanima a prezentat spre discuție tema Decalaje în dezvoltarea spaţiului mediteranean în plan general şi în Italia, în particular, pe parcursul ultimilor două secole. Profesorul italian a subliniat argumentul seminarului, care rezidă în problema creşterii economice şi a diferenţelor de dezvolatre în procesul acestei creşteri. Este vorba de creşterea economică care a început acum două secole, fiind supuse observaţiei diferenţele mari în dezvoltarea ţărilor bogate şi a celor sărace. Deşi acesta este un prim pas în realizarea proiectului, directorul institutului italian de cercetare consideră, că rezultatul seminarului ar putea avea impactul unei înţelegeri mai bune a acestui fenomen şi va ajuta să se înţeleagă mai bine cum pot fi depăşite aceste diferenţe.
Alţi participanţi la seminar au încercat să se focalizeze pe probleme de istorie, istorie economică şi identităţi culturale în plan tematic şi comparativ, căutând locul Republicii Moldova în raport cu Europa ca dimensiune a Occidentului dezvoltat. Conducătorul proiectului, doctor în ştiinţe Silvia Corlăteanu-Grancuc, a subliniat avantajele unor astfel de proiecte care pun accentul pe faptul că Republica Moldova, astăzi, se apropie tot mai pregnant de structurile europene din punct de vedere politic, iar societatea moldavă este tot mai obsedată de problematica economică. În acest context, ”decalajele” sunt percepute mai acut decât oricând. Experienţa şi cercetările partenerilor din ţara care reprezintă una din fondatoarele Comunităţii Europene este nu doar de bun augur, dar şi necesară.
După o scurtă introducere în istoricul stabilirii relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Italia, în primii ani de după obţinerea independenţei (raportor, doctor Silvia Corlăteanu-Granciuc), au fost puse în discuţie probleme ce ţin de istoricul relaţiilor economice ale spaţiului dintre Prut şi Nistru din cele mai vechi timpuri până în epoca modernă, ca spaţiu ce se afla la interferenţa căilor comerciale ce lega Europa de Orient (raportor, cercetător ştiinţific coordonator IISD al AŞM, Valentin Constantinov). Un subiect relevant a reprezentat istoricul decalajelor economice ale Basarabiei în cadrul spaţiului românesc şi al celui european pe parcursul secolului al XX-lea (raportor, Nicolae Enciu, dr. hab. în istorie, IISD al AŞM). Lector universitar, doctor în ştiinţe Octavian Ţîcu a abordat problema dimensiunilor identitare în plan comparativ în spaţiul mediteranean şi al Europei de Est. Rolul factorului naţional a fost pus în discuţie de către Gheorghe Negru, cercetător ştiinţific coordonator, IISD al AŞM.
Pe marginea subiectelor s-au exprimat specialişti istorici, jurişti, dar şi studenţi prezenţi la seminar.
În cadrul seminarului a fost subliniat faptul că unul dintre obiectivele finale ale Proiectului vizează anumite rezultate ştiinţifice ce ar consolida eforturile AŞM şi CNR Italia privind susţinerea echipelor de cercetare în vederea aplicării pe viitor a proiectelor în cadrul programelor europene de susţinere a cercetărilor.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Meida al AŞM
|