De Ziua Limbii Române, poetul Adrian Păunescu “a revenit la baştină”

2011-09-01
 

De Ziua Sărbătorii Naţionale Limba nostră cea română a fost dezvelit bustul de bronz al marelui poet, scriitor, om politic român, Adrian Păunescu, Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Ne aflăm într-un loc sacru al spiritualităţii noastre – pe Aleea Clasicilor literaturii şi culturii române, iar inaugurarea bustului lui Adrian Păunescu este un eveniment important în viaţa spirituală a Republicii Moldova, prin care se aduce un omagiu pios creaţiei literare, activităţii politice şi personalităţii lui Adrian Păunescu”, a declarat vădit emoţionat moderatorul evenimentului cultural, acad. Gheorghe Duca,  consătean şi bun prieten al celebrului scriitor român.

De menţionat că edificarea bustului îndrăgitului poet Adrian Păunescu pe Aleea Clasicilor, „celui care a iubit din tot sufletul sărmana şi vitregita noastră Basarabie”, constituie iniţiativa preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, lansată la 10 noiembrie 2010, zi în care a înaintat Guvernului R. Moldova un proiect de Hotărâre în acest sens.

Fiind un devotat şi consecvent prieten al Basarabiei, Adrian Păunescu a fost după 1989 un vizitator frecvent al spaţiului dintre Nistru şi Prut. „Ne-a susţinut din toate punctele de vedere, atât spiritual, cât şi material”, a menţionat în discursul său acad. Gheorghe Duca, fiind întrerupt în repetate rânduri de aplauzele celor prezenţi la eveniment. Preşedintele AŞM a menţionat, totodată, că un gest de gratitudine pentru contribuţia deosebită a lui Adrian Păunescu în dezvoltarea literaturii, culturii şi conştiinţei naţionale a românilor basarabeni l-a constituit şi acordarea, în anul 2010, a titlului de Academician de Onoare al AŞM, însemnele onorifice fiindu-i înmânate anul trecut, de Ziua Limbii Române, pentru care marele poet a luptat întreaga viaţă.

„Fie ca florile recunoştinţei nicicând să nu să se ofilească la temelia bustului, iar pe cărările spre el să vină să-i comemoreze amintirile rânduri nesfârşite de studenţi, scriitori, oameni de cultură, cetăţeni de toate vârstele. Într-un fel, Aleea Clasicilor este panteonul culturii naţionale, dar este şi emblema mun. Chişinău, unde tinde să vină fiecare oaspete al capitalei, dar şi al Republicii”, şi-a încheiat impresionantul discurs preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

Pentru eforturile depuse în vederea înveşnicirii memoriei regretatului scriitor academician Adrian Păunescu pe Aleea Clasicilor, preşedintele AŞM a adus sincere mulţumiri sculptorului Romi Adam din Alba Iulia, autorul bustului, preşedintelui Ligii Românilor de Pretutindeni, dlui Victor Crăciun, vicepreşedintelui Vasile Grozavu, Guvernului R. Moldova, viceprim-ministrului Mihai Moldovanu, conducerii Ministerului Culturii din R. Moldova, Primăriei mun. Chişinău în persoana Primarului General Dorin Chirtoacă, acad. Mihai Cimpoi şi scriitoarei Luminiţa Dumbrăveanu – la acel moment consilier al preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei – care a contribuit la iniţierea şi argumentarea în faţa Guvernului a acestui proiect naţional.

„Sunt convins că cine citeşte cel puţin o poezie a poetului, dar care ajunge să citească şi Cartea cărţilor de poezie nu va putea fi minţit niciodată în ceea ce priveşte identitatea noastră”, a spus primarul mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, subliniind că, prin dezvelirea bustului poetului Adrian Păunescu, de Ziua Naţională Limba Noastră cea Română, poetul a revenit la baştină, a revenit acasă.

Acad. Mihai Cimpoi a menţionat că poetul Adrian Păunescu nu a fost un poet obişnuit, nu a fost doar un poet român, ci un poet al tuturor românilor. A fost un mare prieten al Basarabiei şi al lui Grigore Vieru, prietenia lor apropiind cele două maluri ale Prutului.

La evenimentul inaugurării a fost prezentă familia regretatului poet - soția Carmen, fiica Ana Maria și feciorul Andrei, care și acum un an l-au însoţit pe Adrian Păunescu la ceremonia înmânării însemnelor onorifice de Membru de Onoare al AŞM.  În luarea sa de cuvânt, Andrei a ținut să mulţumească tuturor celor care au vorbit atât de frumos despre tatăl său, precum şi celor care au făcut posibilă inaugurarea pe Aleea Clasicilor a bustului de bronz al scriitorului academician Adrian Păunescu.

„Bine ai venit acasă, Adrian Păunescu. Ai iubit Basarabia şi Basarabia te-a iubit pe tine”, a declarat scriitorul şi publicistul Nicolae Dabija, exprimând bucuria că Adrian Păunescu şi-a găsit locul său în eternitate alături de bunul său prieten Grigore Vieru. „Ne pare bine că poezia ta este prezentă în toate şcolile noastre, în toate bibliotecile, iar din sufletul nostru nimeni, niciodată nu te va putea da afară, a afirmat acad. Nicolae Dabija.

„Bucuraţi-vă!”, a îndemnat scriitorul Valeriu Matei. Acum când vine toamna pe pământ, parafrazându-l pe Adrian Păunescu, „acum să ne bucurăm de tot, până la adâncul gliei şi al firii şi să rostim cu toţii: Ave Adrian Păunescu!”.

Opera sculpturală realizată în bronz de sculptorul Romi Adam din Alba Iulia a fost instalată între busturile poeţilor români Nichita Stănescu şi Lucian Blaga, în imediata vecinătate a bustului altui mare poet român – Grigore Vieru, acesta fiind cel de-al 28-lea bust inaugurat pe Aleea Clasicilor din centrul oraşului Chişinău.

Galerie foto


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM