La 25 august curent, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a găzduit Conferinţa ştiinţifică „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, la care au participat reprezentanţi ai Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al României, Muzeului Naţional de Istorie a României, Institutului Cultural Român şi Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
În cadrul conferinţei au fost abordate următoarele subiecte: recuperarea şi repatrierea stindardului liturgic al lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Zografu (Muntele Athos), semnificaţia stindardului liturgic, istoria restaurării stindardului, problema interpretării steagului dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirea Zografu în istoriografia românească etc.
,,Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare nu este doar un obiect patrimonial de valoare, ci unul din cele mai importante piese din evul mediu românesc. Relicva a fost recuperată de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în 1917, şi restaurat timp de şapte ani ”, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
În acelaşi context, Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român ,,Mihai Eminescu” a menţionat că ,,atât pe plan ştiinţific, cât şi pe plan cultural, stindardul liturgic are o semnificaţie istorică de valoare incontestabilă, iar expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” va fi una din cele mai importante evenimente organizate până acum la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei”.
Referitor la organizarea expoziţiei, acad. Andrei Eşanu a subliniat că este o onoare pentru Republica Moldova de a aduce şi a prezenta populaţiei, stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare. ,,Steagul reprezintă o istorie vie, care uneşte oamenii dedicaţi cercetării istoriei de pe cele două maluri ale Prutului”, a adăugat acad. Andrei Eşanu.
Notăm că stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. De jur împrejur, stindardul poartă o inscripţie în slavonă, brodată cu fir de argint şi argint aurit, menţionând numele şi funcţia comanditarului, precum şi anul finalizării lucrării.
Relicva va putea fi admirată de publicul larg la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie în perioada 27 august-10 septembrie, în cadrul sărbătoririi a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.
Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM |