Fizicieni, chimişti, electronişti, medici, specialişti în informatică, s-au întrunit în zilele de 7 şi 8 iulie 2011, în cadrul Conferinţei Internaţionale în domeniile Nanotehnologiei şi Ingineriei biomedicale (ICNBME-2011), care s-a desfăşurat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. Evenimentul a reunit 150 de participanţi din 17 state, inclusiv: Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Elveţia, SUA, Japonia, Israel, România, Rusia, Ucraina, Republica Moldova etc.
Participanţii la manifestare care, după cum s-a anunţat, a fost timp de două zile cap de afiş la Chişinău, au discutat despre cele mai noi cercetări teoretice şi aplicaţii, oportunităţile de utilizare a nanotehnologiilor şi nanomaterialelor în biomedicină, acţiunea având drept obiectiv impulsionarea schimbului de informaţie şi iniţierea a noi proiecte ştiinţifice la intersecţia nanotehnologiilor şi ingineriei biomedicale.
Forul ştiinţific internaţional a fost deschis de către m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM. Dlui a exprimat gratitudine tuturor oaspeţilor care au onorat invitaţia de a participa la un eveniment de amploare în atare format, ce are loc pentru prima dată la Chişinău. Vorbind despre importanţa evenimentului, Ion Tighineanu, specialist în nanotehnologii, a relevat implicarea în realizarea proiectelor multidisciplinare, care necesită conjugarea eforturilor în diverse domenii privind rezolvarea problemelor de importaţă majoră pentru societatea în care trăim şi activăm, iar aici devine esenţial ca savantul să răspundă chemării timpului.
La festiviatea de inaugurare a participat Mihai Moldovanu, viceprim-ministru al RM, care a declarat în luarea sa de cuvânt că drumurile Republicii Moldova către o dezvoltare durabilă şi progres e sortit a trece prin proiecte concrete legate de ştiinţă şi inovare. Mai mult, într-o lume multipolară, într-un ritm acerb de dezvoltare, colaborarea internaţională în domeniul tehnologic şi al cercetării este o normă de uz curent şi statul nostru nu e o excepţie. „Trebuie să ne unim eforturile pentru a atrage investiţii externe ca să scoatem în valoare capitalul uman autohton şi oportunităţile cu care Republica Moldova se poate integra în circuitul internaţional de valori”, a subliniat oficialul, exprimând în acest context, mulţumiri profesorului Hans Ludwig Hartnagel pentru contribuţia sa în dezvoltarea colaborării tehnico-ştiinţifice dintre Republica Moldova şi Germania.
Preşedintele AŞM, acad. Gheorge Duca, în cuvântul său de salut a menţionat eforturile de mai mulţi ani ale chimiştilor, fizicienilor, medicilor, graţie cărora nanoştiinţa în medicină se consideră a fi o ştiinţă de viitor cu ample perspective. Preşedintele AŞM a adus cuvinte de mulţumire Ambasadorului Germaniei în Republica Moldova pentru participarea activă la organizarea, elaborarea şi promovarea Acordului bilateral între comunitatea ştiinţifică din Moldova şi Germania. „Au fost realizate 20 de proiecte în comun cu cercetătorii germani. Graţie cercetărilor efectuate s-a ajuns la organizarea acestei conferinţe, la formarea şcolii de vară din domeniul nanotehnologiilor. Consider că prin aceasta, ştiinţa demonstrează că este importantă pentru ţara noastră şi va avea impact în rezolvarea problemelor din domeniul sănătăţii”, a specificat acad. Gheorghe Duca.
„Asistăm la un eveniment ştiinţific de mare anvergură, când, pentru prima oară în istoria Republicii Moldova este întrunită lume de calitate care va dezbate asupra subiectelor aflate în zona de confluenţă a nanotehnologiilor şi ingineriei biomedicale”, a declarat dr. Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei al RM. Domnia sa a exprimat certitudinea că oamenii de ştiinţă sunt cei care ar putea să răzbată în această lume mare prin ceea ce se cheamă ingeniozitate, inventivitate, spirit creativ, putere intelectuală, iar întrunirea respectivă face dovada faptului că Republica Moldova dispune de aceşti oameni şi are această perspectivă de integrare în lumea mare. Ministrul a exprimat şi încrederea că subiectele abordate într-o manieră tranşantă, cu mult spirit de responsabilitate, cu multă ingeniozitate va permite să prospere colaborarea ştiinţifică internaţională şi va contribui la dezvoltarea ştiinţei şi învăţământului din Republica Moldova.
Despre semnificaţia deosebită a acestui eveniment de amploare a vorbit acad. Ion Bostan, rectorul UTM, preşedintele Consiliului rectorilor din RM. Domnia sa a reiterat rolul Universităţii de Medicină şi Farmacie “N. Testemiţeanu” în calitate de utilizator al elaborărilor din domeniul nanotehnologiilor şi microsistemelor inginereşti, dar şi faptul că în cadrul acestui for vor fi puse în discuţie rapoarte de la joncţiunea câtorva domenii importante şi anume: al nanotehnologiilor, mecanicii fine, chimiei, fizicii. Simbioza acestor domenii, a accentuat rectorul UTM, nu are astăzi alternativă şi corespunde plenar ştiinţei moderne de elaborare a microsistemelor inginereşti care, din an în an, se implementează tot mai amplu în practicile medicinale. La nivel mondial, la joncţiunea acestor domenii, actualmente, se atestă realizări care nu demult puteau fi considerate din domeniul fantasticului, a subliniat academicianul.
Rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, acad. Ion Ababii, prin intermediul comunicării Perspectivele de dezvoltare a ştiinţei medicale în baza tehnologiilor moderne, a remarcat că „în condiţiile revoluţiei tehnico-ştiinţifice, care a schimbat şi continuă accelerat să transforme toate aspectele existenţei umane, este de neconceput dezvoltarea ştiinţei medicale, formarea specialiştilor medici, farmacişti, diagnosticarea tratamentelor şi profilaxia maladiilor fără aplicarea tehnologiilor moderne”. În context, acad. Ion Ababii a menţionat faptul că „printre noile metode în învăţământul medical se implementează: Programe virtuale de studii, cu posibilitatea modelării interactive a experimentelor. În scopul dezvoltării şi fortificării procesului de instruire se întreprind acţiuni concrete de creare a Centrului Universitar de Simulare în instruirea medicală pentru studenţi, rezidenţi şi medici cu susţinere financiară din partea Guvernului Republicii Moldova şi Structurilor Europene”.
La festivitatea de inaugurare a luat cuvântul E.S. Berthold Johannes, Ambasador al Republicii Federale Germane în Republica Moldova, care a apreciat înalt nivelul colaborării ştiinţifice dintre două ţări, dar totodată a menţionat o serie de noi posibilităţi, inclusiv cele generate de asocierea Republicii Moldova la Programul comunitar Cadru 7.
În ziua de 8 iulie a fost deschis Simpozionul moldo-german privind aplicaţiile electronice, fotonice şi biomedicale ale nanotehnologiilor. În aceeaşi zi, compania americană General Electric a prezentat noi tehnologii în diagnostica medicală, iar compania NITECH, în cadrul unei expoziţii specializate, a demonstrat echipament modern pentru utilizare în domeniile nanotehnologiilor şi ingineriei biomedicale.
Evenimentul a fost organizat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Tehnică din Moldova şi Societatea de Inginerie Biomedicală din Moldova.
La eveniment au fost prezenţi savanţi, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai sponsorilor.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |