Festivitatea ultimului sunet a elevilor de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost dublată de lansarea primei promoţii a acestei tinere instituţii de învăţământ. Cu emoţii, nostalgie, lacrimi şi flori, elevii clasei a XII-a au spus adio frumoşilor ani de liceu, înconjuraţi de dragii profesori, părinţi, prieteni, care au făcut neîncăpător holul liceului.
Alături de elevi, corpul profesoral, părinţi a fost prezentă, ca şi în anii precedenţi, de altfel, conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, directorii institutelor AŞM.
Momentul festiv a fost onorat de Marian Lupu, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Chiril Lucinschi, preşedinte al Comisiei Cultură, Învăţământ, Ştiinţă, Tineret, Sport şi Mass-Media a Parlamentului; Ion Ceban, Ministrul Tineretului şi Sportului; Tatiana Nagnibeda-Tvedohleb, şef Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport a mun. Chişinău, Iulian Filip, poet.
Parca mai ieri, posturile de ştiri anunţau ca Moldova şi-a strâns în braţe încă un copil spiritual – Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei – în care îşi pune speranţa şi îşi încrede viitorul şi iată, la o distanţă de 3 ani, actanţii principali ai procesului de constituire a Liceului au ajuns absolvenţi, liceul bifând prima sa promoţie de elevi care au făcut cinste renumelui şi prestigiului instituţiei.
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a salutat şi a felicitat elevii care au avut curajul să pornească pe o cale nouă, acceptând provocarea, spre a-şi dobândi cunoştinţe profunde şi abilităţi de a-şi făuri nu doar propriul destin, dar şi viitorul ţării. Preşedintele AŞM, la iniţiativa căruia a fost creată instituţia şi pe care elevii îl consideră părintele lor spiritual, a remarcat că graţie acestor elevi, graţie rezultatelor performante obţinute la concursurile naţionale şi internaţionale, liceul şi-a creat un bun nume şi o imagine pozitivă. În speranţa că elevii vor rezista tuturor probelor vieţii şi vor cuteza în realizarea viselor frumoase, Domnia sa le-a dorit să-şi atingă cu succes, pe tot parcursul vieţii, propriul crez prin performanţe, aşa cum au făcut-o şi la liceu.
Preşedintele interimar, Marian Lupu a exprimat respectul pentru profesorii şi părinţii care au crescut şi au educat aceşti copii înzestraţi, care au devenit o mândrie nu doar a liceului, dar şi o mândrie a ţării, îndemnându-i pe elevi să reflecteze şi asupra a ceea ce pot face ei pentru ţară, pentru că „ţara îi aşteaptă cu isprăvi mari” şi pentru că şi-au asumat să reprezinte elita intelectuală a Republicii Moldova.
„Acest ultim sunet este, de fapt, primul sunet într-o nouă viaţă, pe un nou drum”, le-a spus Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei Cultură, Învăţământ, Ştiinţă, Tineret, Sport şi Mass-Media a Parlamentului, accentuând că pe lângă studiile profunde pe care le-au obţinut la liceu e necesar să înţeleagă şi importanţa de a fi activi în viaţă.
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şef Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport a felicitat elevii, părinţii, profesorii cu prilejul lansării primei promoţii de absolvenţi, după care a dat citire mesajelor de felicitare din partea prim-ministrului Vladimir Filat şi a primarului interimar, Nistor Grozavu.
Elevii absolvenţi au înmânat directorului Liceului, Galina Filip, un mesaj în care se conţine procesul de formare a personalităţii lor în instituţie, unde au cunoscut şi au savurat din plin succesul. Şi întrucât se consideră o generaţie a întemeietorilor de succes ai liceului au dorit să transmită această minunată ştafetă colegilor ce îi urmează – cheia succesului. Absolvenţii doresc ca această cheie simbolica să deschidă perpetuu fluxul cunoştinţelor temeinice şi a competenţelor performante.
Printre frumoasele tradiţii întemeiate de clasele absolvente s-a remarcat şi autoconducerea şcolară care şi-a format competenţa şi responsabilitatea luării deciziilor. Astfel, cei care au spus adio liceului au transmis elevilor claselor a X-a şi a XI-a Torţa continuităţii valorilor spirituale consfinţite de ei.
A urmat premierea celor mai performanţi elevi. Aici şi-au adus contribuţia directorii institutelor AŞM, care le-au înmânat celor mai buni dintre cei buni diplome, cărţi, suplimentate de premii băneşti.
Drept confirmare a adevărului că performanţele asigură realizările, elevii au oferit titlul Olimpic de Onoare preşedintelui interimar, Marian Lupu şi parlamentarului Chiril Lucinschi, fapt ce a imprimat o notă distinctă evenimentului.
Pentru elevi deosebiţi este nevoie şi de profesori deosebiţi. Astfel, pentru munca dedicată în obţinerea performanţelor elevilor, conducerea AŞM a premiat cei mai performanţi profesori ai liceului.
Ultimul acord şi cel mai vibrant al festivităţii a fost ultimul sunet de clopoţel, care, pentru clasele X-a şi a XI-a a fost sunetul de finalizare a anului şcolar, iar pentru absolvenţi - încheierea unui drum şi deschiderea unui alt drum, pe care şi-l doresc luminos şi plin de virtuţi.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |