Viziuni privind dezvoltarea Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM pentru anii 2011-2014

2011-05-23
 

În cadrul şedinţei Biroului Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM din 23 mai curent, dr.hab., prof. Nicolae Barbacar, directorul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM a prezentat viziunea privind dezvoltarea Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor pentru anii pe 2011-2014.

Directorul Institutului a efectuat o analiza concretă de dezvoltare a Institutului privind probleme de cercetări fundamentale si aplicative, fiind subliniată Direcţia principală de cercetare a Institutului: Mecanismele genetice, moleculare şi fiziologice de formare a productivităţii şi rezistenţei plantelor.

De asemenea, au fost menţionate obiectivele de cercetare a Institutului cu indicarea unor rezultate ştiinţifice preconizate în baza proiectelor fundamentale. În context, directorul a remarcat că vor fi testate seturi noi de marcheri moleculari în vederea examinări polimorfismului genetic la plantele de cultură cu efect economic pentru Republica Moldova şi se vor propune noi strategii metodologice în scopul aprecierii marcherilor moleculari pentru studiul genomurilor plantelor de cultură (tomate, porumb, grâu, soia, viţa de vie); vor fi evidenţiate genotipuri de C3 plante (cereale, tomate) cu fotorespiraţia redusă şi un nivel sporit al asimilării de CO2.

Viziunile de dezvoltare a Institutului au inclus şi prezentarea rezultatelor preconizate în baza proiectelor aplicative. În acest sens, în anul 2011, vor fi transmise Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante a Republicii Moldova 4 soiuri de culturi păioase; 1 soi de soia; 3 soiuri de tomate; 1 soi de naut. În anul 2012 – 2 soiuri de tomate; 1 soi de ardei; 1 soi de vinete: În anul 2013 – 1 soi de plante aromatice; 1 soi de grâu de toamnă şi, respectiv, în anul 2014 – 1 soi de soia; 1 soi de plante aromatice şi medicinale.

Un alt aspect important expus de prof. Nicolae Barbacar s-a referit la propunerea unor implementări concrete, unde s-a specificat că au fost elaborate contracte de colaborare cu gospodăria agricolă din s. Rădoaia (r-ul Sîngerei) pentru implementarea soiurilor de plante omologate, create de colaboratorii institutului pe suprafaţa de 350 ha, dintre care:186 ha - triticale, secară, grâu durum şi grâu de toamnă; 10 ha – grâu de primăvară; 100 ha – soia; 3 ha – năut; 2 ha – tomate; 5 ha – ceapă ş.a.

Descarca

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM