In cadrul Sesiunii a XIII-a a Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care şi-a desfăşurat recent lucrările, preşedintele ASM, acad. Gheorghe Duca a prezentat, in premiera absoluta, propuneri de modificare a Codului cu privire la ştiinţă si inovare.
Luând în considerare faptul că implementarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, la fel ca şi implementarea oricărei legi, a scos în evidenţă anumite lacune, impedimente, care necesită a fi modificate, dar şi în scopul menţinerii autonomiei domeniului de cercetare şi a competitivităţii, preşedintele AŞM, în prezentarea sa „Eficientizarea managementului sferei ştiinţei şi inovării”, a propus introducerea următoarelor patru modificări substanţiale în actualul Cod:
1. De a re-denumi Asambleea Academiei de Ştiinţe în Asambleea Oamenilor de Ştiinţă din Moldova, care să reprezinte organul suprem de autoconducere a comunităţii ştiinţifice şi de a institui Preşedinţia Asambleei prin rotaţie, respectiv, câte un an – de către reprezentantul Academiei de Ştiinţe, al Universităţilor, al ştiinţelor medicale şi al ştiinţelor agricole.
2. De a transforma Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică în Consiliul Naţional pentru Cercetare (CNC) - organ executiv al Asambleei, care va realiza politica în sfera ştiinţei şi inovării şi va avea statut de autoritate centrală de gestionare a domeniului cercetării-inovării.
3. Pentru a eficientiza activitatea Consiliului de expertiză şi evaluare a proiectelor directorul să fie numit în funcţie de către CNC pentru o perioadă de 3 ani, dar nu mai mult de două mandate, iar expertiza şi evaluarea proiectelor de cercetare şi inovare să fie asigurată de experţi independenţi, inclusiv savanţi moldoveni din diasporă.
4. De a scoate complet finanţarea cercetării din subordinea Academiei de Ştiinţe şi de a dezvolta paralel două modalităţi de repartizare a alocaţiilor bugetare:
- direct - prin ministerele de resort şi Academia de Ştiinţe - pentru cercetarea instituţională;
- prin concurs - pentru cercetarea fundamentală şi aplicativă.
În opinia preşedintelui AŞM, aceste propuneri ar face să sporească autonomia domeniului de cercetare, să consolideze şi mai mult comunitatea ştiinţifică din ţară, să excludă conflictul de interese, să asigure descentralizarea procesului de finanţare şi armonizarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |