Progresul Republicii Moldova este de neconceput fără progresul ştiinţei şi inovării

2011-03-13
 

Comunitatea ştiinţifică din ţară s-a întrunit  în cadrul şedinţei Sesiunii a XIII-a a Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde au fost trecute în revistă rezultatele ştiinţifice principale ale organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, obţinute în anul 2010 şi în perioada anilor 2006-2010, raportată fiind şi activitatea ştiinţifico-organizatorică şi financiară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a menţionat că pe parcursul a şase ani fiecare şedinţă a avut genericul său, astfel încât s-au discutat atât performanţele obţinute prin nobila activitate a oamenilor de ştiinţă, cât şi diverse probleme stringente ale comunităţii ştiinţifice şi ale societăţii noastre. Întrucât anul care s-a scurs a fost marcat de discuţii aprinse în jurul reorganizării managementului cercetării, în cadrul Sesiunii respective, preşedintele AŞM, de rând cu prezentarea rapoartelor anuale de către coordonatorii Secţiilor, pentru care le-a mulţumit anticipat, a propus unele amendamente pentru ajustarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare şi modificarea principiilor de gestionare a ştiinţei şi finanţării ei, propuneri capabile să sporească autonomia domeniului de cercetare, să consolideze şi mai mult comunitatea ştiinţifică din ţară, să excludă conflictul de interese, să asigure descentralizarea procesului de finanţare şi armonizarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare.  

Un amplu raport privind rezultatele ştiinţifice principale în securitatea sănătăţii, securitatea alimentară, securitatea ecologică şi alte domenii ale ştiinţelor naturale şi ale vieţii, obţinute în anul 2010 şi în perioada anilor 2006-2010 a prezentat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui, în care a menţionat suportul ştiinţific şi eforturile tuturor instituţiilor din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, care au înregistrat performanţe. M.c. Ion Tighineanu, vice-preşedinte al AŞM a prezentat membrilor Asambleei un raport privind rezultatele ştiinţifice principale în domeniul ştiinţelor exacte şi economice, obţinute în anul 2010 şi în perioada anilor 2006-2010. Principalele rezultate obţinute în domeniul ştiinţelor umaniste, pentru aceeaşi perioadă, au fost prezentate de către dr.hab. Mariana Şlapac, vice-preşedinte al AŞM.

Activitatea managerială şi economico-financiară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM a fost raportată de către secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab., prof. Ion Guceac. Rezultatele activităţii pe perioada menţionată au fost prezentate şi în rapoartele dr. Ghenadie Cernei, director AITT, Sergiu Porcescu, şef DIECI, acad. Valeriu Canţer, preşedinte CNAA, Svetlana Munteanu, director adjunct AGEPI.

Prezent la forul comunităţii ştiinţifice, Mihai Moldovanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova a punctat câteva direcţii de dezvoltare ştiinţifică, oportunităţi care abia aşteaptă să fie valorificate, subliniind în mod special importanţa capitalului uman – drept valoare supremă şi bogăţie creatoare a acestui pământ. „Istoria de mâine o scrie inclusiv Academia de Ştiinţe şi aş ruga eficienţă, ca sa nu roşim în faţa urmaşilor, de aceea, Vă susţin în promovarea adevărului ştiinţific”, a menţionat în discursul său viceprim-ministrul.

Cu prilejul Sesiunii anuale a Asambleei AŞM, deputatul Valentina Stratan a dat citire unui mesaj din partea Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, în care se menţionează: „Am avut multiple ocazii pentru a mă convinge că şi cu mijloace mici se pot obţine rezultate pozitive. Exemplul Dumneavoastră, al Academiei, este cel mai elocvent în acest sens. Pe parcursul a 20 de ani comunitatea ştiinţifică din ţară şi-a spus cuvântul. Atunci când a cerut-o situaţia, savanţii au venit cu argumente şi propuneri viabile. Graţie insistenţei Dumneavoastră, Mult Stimaţi Colegi, în 2004 comunitatea ştiinţifică a păşit pe făgaşul trasat de Codul cu privire la ştiinţă şi inovare”.

În mesaj se remarcă şi faptul că timpul a fost cel care a validat viabilitatea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare şi modelul inovativ de gestionare a sferei ştiinţei şi inovării, fiind subliniate laturile pozitive ale actului legislativ, dar şi că mai există potenţial pentru a perfecţiona în continuare managementul din sfera ştiinţei şi inovării. Preşedintele interimar a expus susţinerea iniţiativelor ce vor contribui la democratizarea în continuare a sferei ştiinţei şi inovării, la sporirea competitivităţii ei, la consolidarea cercetătorilor din ţara noastră în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă societatea.

De asemenea, preşedintele Legislativului a salutat eforturile AŞM în vederea asocierii Republicii Moldova la comunitatea europeană în cadrul Programului Cadru 7, subliniind intuiţia conducerii AŞM privind itinerarul integrării europene care include indispensabil şi traseul ştiinţei.

Marian Lupu a apreciat pozitiv intenţiile de a face Academia şi mai deschisă pentru societate, dorind noi realizări în activitatea de cercetare şi inovare, pentru că "progresul Republicii Moldova este de neconceput fără progresul ştiinţei şi inovării".

La finele Sesiunii, forul ştiinţific suprem a aprobat Hotărârea cu privire la activitatea manageriala şi economico-finaciară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologica al AŞM, obţinute în sfera ştiinţei şi inovării în anul 2010 şi în perioada anilor 2006-2010.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM