Schimb de experienţă în domeniul cercetării vitivinicole cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România

2010-07-13
 

În perioada 5-9 iulie 2010, o delegaţie de cercetători şi specialişti din ramură vitivinicolă a Republicii Moldova, în frunte cu academicianul Boris Gaina, academician coordonator al Subsecţiei Agrare a Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, a efectuat o vizită de lucru cu un schimb amplu de experienţă la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Murflatar a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) din România.

În cadrul vizitei, specialiştilor şi savanţilor din Republica Moldova le-au fost prezentate pepiniera viticolă cu materiale de categorie biologică înalte, colecţia de soiuri, fondul genetic, plantaţiile în conversie spre „ecologic/biologic” certificate de instituţiile UE, liniile tehnologice de procesare şi îmbuteliere, laboratoarele de cercetare (5 lanuri) şi sistema de irigaţie.

La rândul ei, delegaţia Republicii Moldova a prezentat realizările în domeniile selecţiei viţei de vie, protecţiei integrate, elaborarea de noi tehnologii şi vinuri de origine etc.

De asemenea, în cadrul vizitei s-a efectuat un schimb de experienţă în cercetare/dezvoltare vitivinicolă, publicaţii recente şi mostre de vinuri biologice, fiind discutate şi modalităţile de participare în comun la proiecte din cadrul ASAS din România şi AŞM, la programe a UE, la cooperarea tehnico-ştiinţifică între AŞM, ASAS România şi ANSA Ucraina.

Potrivit acad. Boris Gaina, cercetările SCDVV Murflatar au drept obiectiv: ameliorarea varietăţilor de viţă de vie; protecţia chimică şi biologică a plantaţiilor; retehnologizare în viticultură şi vinificaţie în conformitate cu exigenţele Uniunii Europene; viticultura ecologică/biologică şi securitatea produselor vitivinicole etc. Aceste probleme sunt experimentate şi realizate practic pe 164 ha teren agricol cu o secţie de vinificaţie experimentală, precum şi la o serie de agenţi economici din Dobrogea.

Staţiunea SCDVV este autorizată de Comunitatea Europeană pentru domeniile: proiectarea şi avizarea pentru înfiinţarea plantaţiilor viticole; controlul calităţii strugurilor şi vinurilor din Dobrogea de către laboratorul corespunzător dotat şi autorizat; avizarea exporturilor de vinuri distilate.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel.27-23-37