O prelegere publică la un subiect de actualitate privind constituţionalitatea amendamentelor constituţionale a susţinut, la 29 martie curent, la Academia de Ştiinţe, prof. Toma Birmontienė, doctor în drept, fost judecător al Curţii Constituţionale a Lituaniei.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM şi se înscrie în ciclul de prelegeri publice, susţinute de personalităţi din diferite domenii, din ţară şi de peste hotare, aceasta fiind o iniţiativă lansată acum câţiva ani de Academia de Ştiinţe a Moldovei.
La prelegere au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, politicieni, diplomaţi, specialişti în drept, studenţi.
În discursul său, constituţionalistul lituanian şi-a propus să elucideze unele aspecte ce vizează forţa juridică a Constituţiei, ca lege fundamentală, care consacră principiile şi novelele fundamentale în baza cărora se organizează statul şi societatea. În contextul tezelor supremaţiei Constituţiei, asigurării principiului separăriri puterilor în stat, în prelegere au fost abordate atribuţiile Curţii Constituţionale, valoarea şi impactul hotărârilor adoptate, limitele de competenţă, în speţă privind revizuirea Legii Fundamentale, alte aspecte ale jurisdicţiei constituţionale.
Expertul a vociferat preponderent experienţa Curţii Constituţionale din Lituania, dar şi în plan comparativ, a relatat unele speţe din jurisprudenţa curţilor constituţionale (Franţei, Germaniei, Austriei, Turciei, SUA) în materia controlului constituţionalităţii legilor şi revizuirii Constituţiei.
Potrivit doctorului în drept, Toma Birmontienė, atât reglementările constituţionale, cât şi jurisprudenţa curţilor constituţionale în domeniul revizuirii Constituţiei sunt diferite. Constituţia trebuie să fie un document stabil, dar viu, susceptibil de a fi modificat. „Foarte mult depinde de Curtea Constituţională, pentru că, Curţile interpretează diferit atribuţiile ce le aparţin. De exemplu, Curtea din Franţa a constatat că nu poate lua hotărâri privind amendamentele constituţionale. Curtea din Germania, Austria sau Turcia, în schimb, consideră că pot lua asemenea decizii”.
La finele prelegerii, prof. Toma Birmontienė a răspuns la multitudinea de întrebări, adresate de auditoriu. Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca i-a adus mulţumiri oaspetelui lituanian pentru acest studiu prezentat în cadrul forului ştiinţific suprem. În semn de apreciere, i-a oferit Diploma Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Şi preşedintele Curţii Constituţionale a RM, Dl Alexandru Tănase i-a mulţumit colegei din Lituania pentru bunăvoinţa de a susţine o prelegere la Chişinău. Cu referire la subiectul prelegerii, preşedintele CC a specificat că Republica Moldova are o Constituţie stabilă, până la urmă textul Constituţiei nici nu este bine să se modifice prea des. Totodată, precizează Domnia Sa, Curtea nu poate sta de o parte şi atunci când anumite relaţii sociale evoluează sau se modifică, evident că şi jurisprudenţa Curţii reacţioneazăadecvat.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|