În rezultatul discuțiilor publice recente, Guvernul în exercițiu, și-a declarat intenția de a crea un grup de lucru, care va avea drept scop elaborarea, în termeni restrânși, a unui proiect de modificare și completare a cadrului juridic național ce vizează sfera științei și inovării. Ulterior, proiectul dat urmează a fi promovat și aprobat, astfel fiind realizată reformarea domeniului.
Având în vedere situația din țară, precum și din regiune, considerând imperativul unei participării și influențe mai mari a științei în societate, a asigurării unui viitor durabil pentru Republica Moldova, Academia de Științe a Moldovei califică intenția Guvernului în exercițiu de a reforma, în termeni restrânși, sistemul național de cercetare drept una nejustificată, lipsită de transparență, contrară legislației în vigoare și, în consecință, pune sub semnul întrebării participarea la acest proces.
Academia de Științe a Moldovei conștientizează necesitatea promovării unei reforme sustenabile a domeniului, însă califică drept inoportună promovarea unei reforme cu o finalitate incertă pentru știința națională și, eminamente, pentru potențialul științific, format din cercetători și personal auxiliar din cadrul institutelor de cercetare și universități.
Atenționăm opinia publică asupra faptului că intenția Guvernului demisionar depășește limitele cadrului juridic național, în special a Legii cu privire la Guvern, care stabilește principalele atribuții ale executivului în urma exprimării votului de neîncredere de către Parlamentul Republicii Moldova.
Sunt neglijate prevederile și termenii prevăzuți de principale documente de planificare strategică a țării, Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2015-2016, Strategia de cercetare-dezvoltare a Republicii Moldova până în 2020.
Amintim, că în anul 2014, după multiple evaluări naționale și internaționale, dialog cu toți partenerii, a fost elaborat un proiect de reformă, care a fost prezentat spre aprobare Guvernului, dar, cu regret, nu a fost susținut.
Mai mult ca atât, în anul 2015, încercările de a relansa discuțiile asupra reformării domeniului științei au eșuat din motivul instabilității politice și succesiunii a trei guverne.
Precizăm, în acest sens, că în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2015-2016, termenul de realizare a acțiunilor ce vizează reformarea sistemului național de cercetare este trimestrul IV al anului 2016.
Academia de Științe a pledat și pledează pentru dialog, unitate și consolidare. Toate discuțiile referitoare la reforma științei trebuie să producă un rezultat palpabil pentru cercetători, așa cum s-a întâmplat în 2004, când s-a adoptat Codul cu privire la știință și inovare, lege care a asigurat integrarea în Spațiul European de Cercetare, a îmbunătățit indicatorii de performanță și a atras tineri în cercetare.
Având în vedere cele menționate, în conformitate cu procedura legală, Academia de Științe a Moldovei lansează spre discuții publice timp de o lună, un proiect de consens, întruchipat în Concepția reformei domeniului de cercetare-dezvoltare, un nou proiect de modificare și completare a cadrului legislativ în sfera științei și inovării.
Proiectul nominalizat ia în calcul recomandările parvenite de la autoritățile publice, entitățile competente naționale și internaționale (inclusiv 3 evaluări efectuate de către experți delegați de Comisia Europeană și o evaluare care urmează a fi întreprinsă) și este în corespundere cu prevederile Codului Educației.
Totodată, Academia de Științe a Moldovei își declară disponibilitatea de a dialoga cu autoritățile și cu societatea asupra unui proiect autentic de reformă, ancorat în Spațiul European de Cercetare, aplicabil realităților țării noastre, care va avea o finalitate clară și va asigura viitorul sustenabil al științei naționale, precum și a potențialului științific din țară, după cum este cel lansat de comunitatea științifică.
Adunarea generală a Academiei de Științe a Moldovei
10 noiembrie 2015 |