Laudatio pentru profesorul Victor Ţvircun la popasul celor 60 de toamne

2015-10-26
 
Un eveniment ştiinţific internaţional cu dublă conotaţie a avut loc 23 octombrie 2015, la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Este vorba de Conferinţa ştiinţifică, lansarea volumului „Dialogul civilizaţiilor. Interferenţe istorice şi culturale”. Ad Honorem Victor Ţvircun. Culegere de articole. 
 
Aşa a ales să-şi aniverseze cele 60 de frumoase toamne sau cele şase decenii de viaţă împlinită doctorul habilitat, profesor universitar Victor Ţvircun, Secretar General al Comitetului internaţional permanent al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Mării Negre, la Istanbul, Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei  - printr-o revedere prietenească şi intelectuală cu cei dragi inimii.
 
Au venit să-l felicite cu ocazia lansării volumului, dar şi să-i ureze La Mulţi Ani Excelenţei Sale conducerea Academiei, ministrul şi viceministrul Culturii Republicii Moldova, Ambasadorii Federaţiei Ruse, Poloniei, Turciei în Republica Moldova, dar şi primul Ambasador al statului Qatar în Republica Moldova, preşedintele CNNA, rectorul ASEM, precum şi colegi şi prieteni din România,  Rusia, Ucraina, editori, feţe bisericeşti etc.
 
Manifestarea ştiinţifică a fost moderată de academicianul Gheorghe Rusnac. Dând start lucrărilor conferinţei, Domnia Sa a exprimat sincere felicitări Excelenţei Sale, Victor Ţvircun, cu care îl leagă o prietenie de patru decenii şi despre care ar vorbi la infinit în termeni pozitivi  şi doar la superlativ. În luarea sa de cuvânt, academicianul Rusnac, Ex-Ambasador şi Domnia Sa a depănat istoricul acestei prietenii, dar şi cronologia activităţilor comune realizate, pe care le-a expus într-o manieră caldă, dar şi hazlie pe alocuri.
 
Un mesaj de felicitare protagonistului evenimentului a transmis, din partea conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, vicepreşedintele, m.c. Ion Guceac. Domnia Sa a accentuat semnificaţia deosebită a manifestării, relevantă atât pentru comunitatea ştiinţifică, cât şi pentru întreaga societate, dar mai ales, pentru cei care fac parte din marea familie a prietenilor dr. hab., Ambasador, Victor Ţvircun, Doctor Honoris Causa al AŞM, căruia îi este dedicată plenar această întrunire. Vicepreşedintele Guceac a făcut o succintă retrospectivă a activităţii meritoase, evocând personalitatea Excelenţei Sale, figură emblematică apreciată atât în ţară, cât şi peste hotarele ei. Cu titlu special, a accentuat că lucrările semnate de  domnul profesor fac parte din categoria celor inedite, graţie nu doar subiectelor speciale abordate, dar şi conținutului acestora, consacrat unor persoane, fapte şi evenimente istorice mai puțin cunoscute. În acest context, membrul corespondent a relevat faptul că profesorul Ţvircun este cunoscut în lume ca un cantemirist consacrat, iar faptul că nu doar vorbeşte şi cunoaște mai multe limbi, inclusiv turca, dar şi scrie, cercetează în aceste limbi, îl ridică pe cel mai înalt piedestal şi îl plasează în categoria celor mai versaţi autori.
 
Ministrul Culturii, Doamna Monica Babuc avea să remarce că evenimentul la care participă este de fapt o încântare intelectuală. Oficialul şi-a exprimat profundul respect pentru Excelenţa Sa, subliniind că oameni ca Victor Ţvîrcun, din păcate, apar destul de rar acum în cotidianul nostru. Nu în zadar Dimitrie Cantemir în biografia acestui om, remarcă demnitarul. Şi dânsul probabil, urmând exemplul marelui iluminist al neamului nostru Dimitrie Cantemir îi păşeşte pe urme, pentru că nu există prea mulţi cercetători, scriitori şi intelectuali, cei care studiază în profunzime arhivele după care vin să se documenteze,  vorbitori de limbi orientale, slave şi romanice. Dl Victor Ţvicun este unul dintre ei şi vorba veche a poporului nostru care spune că „Omul dacă este bun, e bun în tot ceea ce face”, se adevereşte perfect în biografia acestui Om - un rebutabil istoric şi cercetător, un ambasador pe care l-a respectat nu doar lumea diplomatică de la noi, un bine cunoscut ministru al Educaţiei care a ştiut să lase în urma sa persoane care i-au respectat demersul său managerial în Minister. Şi pentru că evenimentul se încadrează perfect şi într-o aniversare frumoasă a Domnului Victor Ţvircun, i-a dorit multă sănătate, i-a mulţumit pentru minunatele lucrări pe care nu oboseşte să ni le prezinte din timp în timp, lucrări cu care încercăm să fim mult mai mândri de ţara noastră. Demnitarul l-a felicitat şi pentru modul în care ştie să creeze modelul unui basarabean spre care ar trebui să tindă multă lume de la noi.

Academicianul Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor, prim-vicepreşedinte de onoare al AŞM a subliniat în intervenţia sa aprecierea de care se bucură prof. Victor Ţvircun în comunitatea ştiinţifică. Având fericirea şi plăcerea să activeze o perioadă cu Domnia Sa, a ţinut să evidenţieze capacităţile şi calităţile de savant, om politic, diplomat notoriu, membru de onoare al academiilor şi universităţilor din mai multe ţări - într-un cuvânt o personalitate cu literă mare. Academicianul a remarcat şi valoarea de excepţie a lucrărilor semnate de prof. Ţvircun şi satisfacţia intelectuală care te încearcă atunci când te aprofundezi în lecturarea acestora.  

PS Ioan (Moşneguţă), Episcop de Soroca, a dat citire mesajului de felicitare din partea Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, în care a fost apreciată frumoasa şi vasta activitate a profesorului Victor Ţvircun în plan ştiinţific, academic, diplomatic în domeniul educaţiei, culturii, dar cu precădere, munca şi contribuţia esenţială adusă la dezvoltarea Bisericească a Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove. La 18 octombrie, ziua când Excelenţa Sa aniversează cele mai frumoase 60 de toamne, Mitropolitul Vladimir a semnat un Decret privind decorarea prof. Victor Ţvircun cu cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe din Moldova „Ordinul Mitropoliei”. 
 
Certitudinea unei personalităţi de mare valoare, de om cu deosebit talent, inclusiv în artă, literatură şi diplomaţie a fost reiterată de Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. Diplomatul rus i-a transmis sincere felicitări cu ocazia frumoasei aniversări şi i-a dorit noi succese creative.

”Profesorul Victor Ţvircun este unul dintre cei mai documentaţi şi profunzi cronicari ai cantemerismului. Opera sa este complexă, cuprinde atât aspectele din istorie, cât şi știinţe ale educației”, a remarcat în luarea sa de cuvânt acad. Valeriu Canțer, preşedintele CNAA. Academicianul a accentuat ideea că pentru a ne mişca înainte trebuie să ne cunoaştem în primul rând istoria, trecutul şi anume acest lucru Excelenţa Sa l-a promovat de-a lungul activității sale, devenind o personalitate proeminentă în ţara noastră, da şi peste hotare, inclusiv grație echilibrului, toleranţei, inteligenţei pe care le manifestă constant.  

Gabriela Pohoaţă, prof. univ, dr. hab. în filosofie, de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti a răspuns cu mare plăcere invitaţiei Excelenţei Sale Victor Ţvircum, personalitate de care o leagă o prietenie intelectuală, o prietenie complexă de mai mulţi ani. Exprimând toată gratitudinea pentru invitaţia la eveniment, profesorul bucureştean a mărturisit că este foarte fericită că a venit la Chişinău şi a descoperit oameni minunaţi, iar conferinţa la care participă este o adevărată sărbătoare a spiritului. S-a bucurat nespus pentru că a avut ocazia să-i facă un Laudatio profesorului Ţvircun la cei 60 de ani pe care i-a împlinit - o vârstă frumoasă, o vârstă a înţelepciunii, dar şi pentru că este o personalitate ştiinţifică, academică, culturală a Republicii Moldova de mare prestigiu.
 
La rândul său, prof. Victor Ţvircun a ţinut să exprime înaltă consideraţie tuturor celor prezenţi, gratitudine specială aducând diplomaţilor care au găsit timp să onoreze invitaţia de a-i fi alături, celor care îi citesc şi îi apreciază lucrările. Vorbind despre valoarea şi actualitatea volumului lansat, Excelenţa Sa a relevat că problema rezidă în faptul că în timpurile de astăzi atât de tulburi, dificile, contradictorii, este necesar un dialog între civilizaţii, între religii, între politicieni. În acest context, conferinţa care s-a desfăşurat a avut anume acest scop - de a stabili, dezvolta şi continua acest dialog între popoare, între state, între savanţi, de ce nu.  „Nu întâmplător 24 de autori din 8 ţări au fost de acord să publice în această culegere de articole operele sale, care cuprind nu numai tematica propriu zisă, dar şi istorie, diplomaţie, culturologie, religie etc., probleme care ne preocupă şi sunt absolut convins că va prezenta un interes aparte şi pe viitor”, a conchis protagonistul evenimentului.
 
În cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice au conferenţiat acad. Ecaterina Artamonova, preşedinte al Academiei Internaţionale de Ştiinţe în Domeniul Educaţiei, Moscova, Federaţia Rusă; prof. univ. Gabriela Pohoaţă, Universitatea Creştina „Dimitri Cantemir”, Bucureşti, România; dr. hab. Elena Ploşniţă, secretar ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei; prof. univ. Constantin Hlihor, Academia Militară din Bucureşti, România.
           
Volumul „Dialogul civilizaţiilor. Interferenţe istorice şi culturale”. Ad Honorem Victor Ţvircun. Culegere de articole reprezintă o ediţie aniversară, dedicată profesorului universitar,  Ambasadorului Victor ŢVIRCUN. Culegerea se începe cu un cuvânt-înainte, semnat de ÎPS.Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, acad. Gheorghe DUCA, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Stăvilă, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Igor Şarov, viceministru  al Culturii al RM. Lucrarea  este structurată în 5 capitole şi cuprinde peste 20 articole ştiinţifice, realizate de savanţi din 8 ţări: Republica Moldova, România, Polonia, Federaţia Rusă, Ucraina, Serbia, Georgia şi Tadjikistan.
 
Culegerea este adresată istoricilor, politicienilor, diplomaţilor, tineretului studios şi tuturor celor care sunt interesaţi şi pasionaţi de istorie.
 
Amintim, de asemenea, că profesorul Victor Ţvircun a lansat, în iulie 2014, tot la Academia de Ştiinţe a Moldovei,  Albumul "Dimitrii Kantemir. Contemporan al veacului Luminilor".
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM