In memoriam membru corespondent Valentin UNGUREANU

2015-10-16
 

La 16 octombrie 2015 a trecut la cele veşnice Valentin UNGUREANU, membru corespondent al AŞM, doctor habilitat în ştiinţe biologice, profesor universitar, rector al UASM (1982-1994), savant în domeniul pedologiei, Om Emerit, cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.

Valentin Ungureanu s-a născut la 26 noiembrie 1931, în s. Pîrjota, jud. Bălţi. Şi-a făcut studiile la Şcoala medie nr.1 din or. Bălţi, apoi a absolvit Universitatea de Stat din Chişinău (1954). Activează în calitate de inginer-pedolog în cadrul Direcţiei de organizare a teritoriului a Ministerului Agriculturii al RSSM (1954-1955), ulterior ca asistent la Catedra de pedologie a Institutului Agricol din Chişinău (1955-1963), doctorand la aceeaşi catedră (1963-1964). În 1965 susţine teza de doctor în ştiinţe, după care îşi continuă activitatea pedagogică, exercitând funcţiile de lector superior, conferenţiar, şef al Catedrei de pedologie (1965-1976). În 1986b i se conferă gradul ştiinţific de doctor habilitat în biologie, iar în 1981 titlul de profesor universitar.

În anii 1976-1982 este director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Pedologiei „N. Dimo” şi, concomitent, director general al AŞP Fertilitate. În perioada 1982-1994 deţine postul de rector al Universităţii Agrare de Stat din Moldova, din 1994 şef al catedrei de pedologie şi agrochimie, din 2006 până în 2010 - şef al Catedrei de agroecologie şi ştiinţa solului, iar din 2010 până în 2013 - profesor universitar la aceiaşi catedră.

În calitate de rector a adus o contribuţie substanţială la edificarea campusului universitar Petricani, la consolidarea corpului didactico-ştiinţific, reorganizarea institutului în universitate, deschiderea noilor specialităţi, organizarea consiliilor specializate de susţinere a tezelor de doctor şi doctor habilitat. A Fost consolidată baza staţiunilor experimentale ale Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

Prof. Valentin Ungureanu se situează printre cei mai valoroşi specialişti din ultimii ani în domeniul pedologiei, agropedologiei şi agroecologiei. Fondator al ampelopedologiei – o direcţie nouă în cadrul ştiinţei agropedologice, prin care a stabilit legăturile cantitative şi calitative în sistemul sol-viţa de vie. A fost elaborată şi aplicată în gospodăriile viticole specializate (Ciumai, Ialoveni, Purcari, Romaneşti ş.a.) metodologia microraionării pedoecologice a terenurilor viticole. A elaborat indicii diagnostici ai cernoziomurilor desfundate şi principiile teoretice şi practice de dirijare şi modelare a fertilităţii cernoziomurilor în asolamentele de câmp. A publicat peste 400 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 6 monografii, 30 de recomandări pentru agricultură. A pregătiţi 22 de doctori în ştiinţe agricole şi biologice.

Personalitatea marcantă a profesorului Valentin Ungureanu a fost în atenţia şi componenţa numeroaselor asociaţii profesionale şi comisii naţionale, în activităţi internaţionale, în care a fost membru sau preşedinte: membru corespondent al AŞM (1981), membru al Academiei Internaţionale a Şcolii Superioare (1994), membru al Societăţii Europene de Conservare a Solului (1990), membru al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnică din Moldova, preşedinte al Comisiei de experţi în domeniul agriculturii pe lângă CNAA ş.a.

Pentru activitatea didactică şi ştiinţifică remarcabilă, contribuţie la dezvoltarea ştiinţei şi practicii agricole i s-au oferit diferite distincţii în semn de recunoaştere şi onoare: Lucrător Emerit al Şcolii Superioare (1974), decorat cu ordinele Drapelul Roşu de Muncă (1976), Insigna de Onoare (1982), şi Gloria Muncii (1995), Laureat al Premiului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnică al RM (2004) pentru lucrarea ştiinţifică „Fundamentarea ampeloecologică a dezvoltării durabile a viticulturii în Republica Moldova”, precum și Medalia Dmitrie Cantemir al Academiei (2011).

În aceste clipe cernite suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost membrul corespondent al AŞM, profesorul universitar Valentin UNGUREANU şi le exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune.

Gheorghe Duca, Mircea Snegur, Ion Sula, Ion Tighineanu, Stanislav Groppa, Grigore Belostecinic, Gheorghe Cimpoieş, Ion Bostan, Andrei Sangheli, Vasile Bumacov, Valeriu Bolgari, Valeriu Cosarciuc, Ion Guceac, Aurelia Hanganu, Teodor Furdui, Boris Gaina, Andrei Ursu, Simion Toma, Vasile Micu, Mihail Lupaşcu, Serafim Andrieş, Gheorghe Şişcanu, Nicolae Balaur, Vasile Babuc, Alexei Palii, Petru Patron, Eugen Zgardan, Ion Hăbăşescu, Mihail Vronschih, Mihail Rapcea, Nicolai Stratan.