Săptămâna trecută, la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a ţinut lucrările Conferinţa Internaţională „Metode Fizice în Chimia Coordinativă şi Supramoleculară” (MFCCS). Evenimentul a ajuns la a XVIII-a ediţie şi a fost dedicat memoriei iluştrilor savanţi-chimişti - acad. Constantin Turtă şi m.c. Mihail Revenco.
La lucrările Conferinţei au participat peste 150 de savanţi din 12 de ţări ale lumii, inclusiv Franţa, Germania, Italia, Japonia, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Belarus, Spania, Ucraina, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Evenimentul a fost onorat de savanţi redutabili de rezonanţă internaţională, precum Bogdan.C. Simionescu, Marius Andruh, Ionel Mangalagiu (România), Serghei Aldoshin (Rusia), Janusz Lipkowski (Polonia), Andrew Benniston (Marea Britanie) şi bineînţeles, savanţi de marcă din Republica Moldova – Acad. Gheorghe Duca, acad. Aurelian Gulea, m.c. Tudor Lupaşcu, m.c. Ion Geru ş.a.
Manifestarea ştiinţifică internaţională şi-a început lucrările cu un salut din partea preşedintelui AŞM, Gheorghe Duca, după care a prezentat participanţilor un raport axat pe ultimele noutăţi în domeniul chimiei. Academicianul a trecut în revistă evoluţia şi performanţa chimiştilor din Republica Moldova, evidenţiind instituţiile cu tangenţe în domeniu - universităţile, numărul cercetătorilor etc. Subliniind aplicabilitatea chimiei coordonative şi celei supramoleculare, savantul a menţionat laureaţii Premiului Nobil 2014 şi 2015 care vin să fortifice necesitatea şi importanţa acestora, trasând priorităţile domeniului chimiei, care, în viitorul apropiat, se vor axa pe sănătatea umană, ecosisteme, pe sursele regenerabile şi implicit dezvoltarea tehnologică, a cărui element esenţial, în accepţiunea Domniei Sale, este chimia.
Tu titlu aparte, academicianul Duca a remarcat savanţii cu renume din ţară şi de peste hotare care au contribuit la dezvoltarea chimiei în Moldova, inclusiv acad. Aurelian Gulea, acad. Issac Bersuker, precum şi alţii şi a relevând performanţa Institutului de Chimie, o instituţie de bază din domeniu, care activează din 1959, a relatat despre importanţa Universităţii de Stat, care actualmente are două facultăţi - cea de chimie şi chimie industrială şi ecologică care produce rezultate ştiinţifice, precum şi Universitatea Academiei de Ştiinţe, care are o facultate de chimie.
Problematica abordată de către preşedintele Academiei s-a axat pe rezultatele cercetărilor şi ştiinţifice din ultimul timp, menţionând, totodată, că prezentarea este dedicată memoriei distinşilor savanţi chimişti, colegilor săi - acad. Constantin Turtă şi m.c Mihail Revenco, rezultatele obţinute de aceştia în chimie având o importanţă fundamentală pentru ştiinţa chimică din Moldova. Preşedintele Duca a mulţumit tuturor participanţilor pentru prezenţă, menţionând că, comunitatea ştiinţifică din Moldova se consolidează şi mai mult prin cooperarea internaţională, fapt demonstrat de prezenţa la conferinţa a cercetătorilor din 7 ţări.
Preşedintele Duca împreună cu acad. Aurelian Gulea au Medalia „Dimitrie Cantemir” prof. univ. Ionel Miron şi prof. univ. Alexandru Cecal, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, distinse personalităţi care au contribuit esenţial la dezvoltarea cooperării ştiinţifice moldo-române, cooperare ce durează de 25 de ani.
Programul Conferinţei a inclus 15 comunicări în plen, 14 comunicări orale organizate în cadrul a două sesiuni pe secţii şi 130 postere. În rapoartele prezentate au fost reflectate problemele cruciale ale chimiei coordinative şi supramoleculare, privind sinteza de noi compuşi, utilizarea metodelor structurale şi fizico-chimice de studiu în faze solide, lichide şi gazoase, utilizări ale compuşilor coordinativi pentru necesităţile umane.
Participanţii au făcut un schimb de informaţii, oamenii de ştiinţă demonstrând realizările de top din ultimii ani, pentru a defini strategia de dezvoltare în continuare a metodelor experimentale fizice, cât şi abordări teoretice noi în domeniul de ştiinţă chimică. Întrunirea a oferit, de asemenea, oportunităţi pentru iniţierea proiectelor comune în cadrul Programului Orizont 2020.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Chimie al AŞM, Universitatea de Stat a Moldovei, Societatea de Chimie din Republica Moldova, Institutul de Fizică Aplicată şi Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM.
De asemenea, în holul Academiei a fost vernisată o Expoziţie de fotografii, care a inclus imagini ale marilor chimişti din ţară şi de peste hotare, secvenţe de la evenimentele ştiinţifice naţionale şi internaţionale consacrate domeniului chimiei, dar şi imagini cu cercetători din laboratoarele Institutului de Chimie al AŞM. Galeria foto a fost un omagiu adus iluştrilor savanţi-chimişti, acad. Constantin Turtă şi mem. cor. Mihail Revenco.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |