Cele mai actuale probleme din domeniul economic, discutate în cadrul unei Conferinţe Internaţionale aniversare, la Chişinău

2015-10-15
 

Astăzi, 15 octombrie 2015, a avut loc deschiderea Conferinţei ştiinţifice şi practice internaţionale cu genericul „Creşterea economică în condiţiile globalizării”, ediţia a X-a. Evenimentul a fost organizat de Institutul Naţional de Cercetări Economice, în contextul aniversării a 10-a de la fondarea instituţiei.

Conferinţa a reunit peste 170 de participanţi – economişti, reprezentanţi ai mediului academic, universitar, de afaceri, societăţii civile, inclusiv 40 de experţi din 6 ţări, precum România, Federaţia Rusă, Ucraina, Ungaria, SUA, Indonezia.

La deschiderea manifestării ştiinţifice au participat vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, coordonatorul Secţiei ştiinţe sociale şi economice, dr.hab., prof. Victor Moraru, dr. Valentina Veveriţă, şef Direcţie din cadrul Ministerul Economiei, directori de institute de profil din România, cercetători, doctoranzi.

Lucrările Conferinţei au fost deschise de directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, dr. hab. Alexandru Stratan. Salutând participanţii la for, directorul a remarcat că deşi evenimentul are doar 10 ani, acesta a reuşit să devină o platformă puternică, care întruneşte experţi notorii pentru a discuta cele mai actuale probleme din domeniul economic, social, problemele privind procesele demografice şi, nu în ultimul rând, cele financiare. „Avem oportunitatea să creăm noi consorţii, noi cercetări cu partenerii din diferite ţări pentru a aplica la diverse programe finanţate atât de UE, cât şi de donatori autohtoni. Este un bun prilej pentru noi să testăm astăzi rezultatele cercetărilor noastre, să le validăm într-un schimb onest de opinii, iar pentru aceasta avem prezenţi cercetători şi personalităţi de valoare din statele membre ale Uniunii Europene, din statele CSI, SUA şi Indonezia”, a declarat directorul Stratan, precizând că întrunirea respectivă reprezintă un indicator clar că problemele cu care se confruntă societatea nu sunt lăsate de izbelişte de către cercetători şi mediul academic, în general.

Vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, a adresat un mesaj de salut participanţilor la întrunire, în numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a subliniat importanţa evenimentului, specificând că genericul acestuia este unul mai mult decât actual. „Globalizarea este cel mai de amploare proces de transformare din istoria societăţii umane, cea mai mare provocare a secolului XXI care antrenează într-o direcţie comună întreaga comunitate internaţională”, a relevat vicepreşedintele Guceac. Domnia Sa a evidenţiat şi faptul că în ultima perioadă în societate se discută foarte mult pe marginea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care oferă speranţe şi încredere în ziua de mâine, dar şi o platformă nouă pentru realizarea unor cercetări ştiinţifice, însoţite de dezbateri şi, respectiv, urmând triunghiul cunoaşterii - de la contemplarea vie, gândire abstractă şi revenirea la practică. „Să punem la dispoziţia societăţii, actorilor principali din cadrul acesteia recomandări ştiinţifice care ne-ar crea posibilităţi şi oportunităţi de îmbunătăţire a nivelului de trai şi de creştere economică”, a sugerat vicepreşedintele AŞM.

M.c. Ion Guceac a felicitat colectivul Institutului Naţional de Cercetări Economice cu ocazia aniversării instituţiei, dar şi pentru entuziasmul de care dă dovadă şi graţie cărui fapt asigură perpetuarea deja de un deceniu a acestui eveniment ştiinţific. Domnia Sa a exprimat certitudinea că lucrările conferinţei vor culmina cu constatări şi recomandări de mare valoare pentru decidenţii politici şi în ultimă instanţă va contribui la un important obiectiv urmărit de societatea noastră - creşterea economică şi creşterea bunăstării populaţiei.

Cu ocazia aniversării, din partea CSŞDT, mai multor cercetători care au înregistrat succese notabile în domeniu, le-au fost înmânate Diploma Meritul Academic şi Diploma de Recunoştinţă a AŞM

În luarea sa de cuvânt, dr. Valentina Veveriţă, şef Direcţie din cadrul Ministerul Economiei, a subliniat colaborarea prodigioasă pe care o are Ministerul cu INCE, menţionând cercetările fundamentale care au servit drept bază pentru politica economică a ţării. Reprezentantul Ministerului a specificat că Institutul a elaborat studiul privind tendinţele dezvoltării economiei Moldovei, dar şi prognozele economice, a participat activ la elaborarea foii de parcurs de competitivitate a Republicii Moldova, a elaborat metodologiei acesteia, a luat parte la dezvoltarea industrială a ţării. În contextul aniversării, Ministerul Economiei a decernat Diploma de Onoare colaboratorilor merituoşi din cadrul Institutului.

Cu ocazia sărbătoririi unui deceniu de la înfiinţare, Vivat, Crescat, Floreat Institutului Naţional de Cercetări Economice a urat şi directorul Institutului de Economie Naţională al Academiei Române, prof.univ., dr. Gheorghe Zaman. Directorul a remarcat că INCE a reuşit să-şi consolideze statura de for ştiinţific activ, în domeniile economic, statistic, reformarea sferei sociale şi al integrării Republicii Moldova, în circuitul economic mondial, iar participarea colegilor din România la această aniversare este purtătoarea mesajului şi dorinţei sincere de a intensifica cooperare ştiinţifică, de a ridica pe o treaptă superioară rezultatele cercetării în domeniul economic, în concordanţă cu obiectivele strategice trasate. Prof. Zaman i-a oferit Institutului o Diplomă de Excelenţă.

În acelaşi context, directorul Institutului de Prognoze Economice al Academiei Române, acad. Lucian-Liviu Albu, a exprimat mulţumiri directorului INCE, Alexandru Stratan, pentru organizarea an de an a acestei conferinţe prestigioase, venind şi cu propuneri concrete de elaborare a proiectelor comune, inclusiv europene, pentru a fi parteneri egali şi cu drepturi depline. Revenind la subiectul conferinţei, academicianul a relevat că tema globalizării este foarte importantă, mai ales, pentru economişti. În opinia sa, globalizarea reprezintă demonstraţia elocventă că economia este mai avansată decât celelalte ştiinţe sociale. Doar în economie se manifestă fenomenul de globalizare, acesta fiind unul implacabil şi în care, în mod subiectiv, nu pot fi admise greşeli. „Putem considera că globalizarea este o replică a lumii ca mesaj la proiectul european de integrare”, a conchis directorul IPE.

Şedinţa plenară a inclus prezentarea mai multor comunicări ştiinţifice, după care participanţii au fost organizaţi în cinci secţiuni, unde au dezbat problemele majore din sfera economică, financiară, socială şi demografică. Cele mai relevante lucrări vor fi publicate în revista ştiinţifică de profil „Economie şi Sociologie”.

În cadrul evenimentului, Institutul de Naţional de Cercetări Economice a semnat două acorduri de colaborare - cu Institutul de Economie Naţională din România şi cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, România, precum şi Memorandumul de înţelegere cu Institutul de Afaceri Externe şi Comerţ din Ungaria.

Părţile semnatare au exprimat convingerea că acordurile vor oferi un cadru generos şi bune auspicii pentru obţinerea realizărilor superioare în munca de cercetare, prin diferite forme de colaborare - de la schimb de cercetători şi lucrări comune, la participări în cadrul proiectelor naţionale şi internaţionale.

 Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM