Un cercetător şi economist de vocaţie

2010-09-30
 


Alexandru Muravschi la 60 de ani

Cercetătorul economist Alexandru Muravschi, cunoscut specialist şi expert în domeniu, marchează azi, în ultima zi de septembrie, jubileul de 60 de ani. S-a născut la 30 septembrie 1950 în oraşul Chişinău. În 1967 este înmatriculat la facultatea de economie a Institutului Agricol „ M.V. Frunze” din Chişinău, pe care a absolvit-o cu succes în 1972. În anii 1973-1977 urmează studiile de doctorat în acelaşi institut, unde, după finisarea studiilor de doctorat, îşi continuă şi activitatea didactică (1977–1986). Aici, la Universitatea Agrară de Stat, formula de astăzi a instituţiei, a parcurs calea de cadru didactic în funcţiile de asistent, lector superior, conferenţiar la catedra cibernetică economică, prodecan pentru activitatea cu studenţii de peste hotare.
În 1979 a susţinut teza de doctor în economie la Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Economie şi Organizare a Producţiei Agricole din or. Leningrad cu tema „Optimizarea amplasării şi specializării producţiei agricole în condiţiile cooperării între gospodării şi integrării agroindustriale”.
În 1983–1984 a efectuat un stagiu la Şcoala Superioară de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra (Marea Britanie); în 1993, în cadrul altor două stagii, a studiat programele de instruire “Agricultura în economia de piaţă”, USIA, în SUA, şi “Procesul unificării Europei” în Maastriht, Olanda.
În 1994 şi 1998 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreşedinte al Comisiei economie, industrie şi privatizare, fiindu-i încredinţată această funcţie şi în 1998. În perioada exercitării mandatului de deputat a fost reprezentant al delegaţiei permanente în Consiliul Europei, Asambleea Parlamentară a CSI etc.
Din martie până în noiembrie 1999 exercită funcţia de viceprim-ministru, ministru al economiei şi reformelor. În aceeaşi perioadă este membru al Consiliului director al Băncii Mondiale, reprezentând în această structură Republica Moldova.
Din anul 2000 activează în cadrul a diverse proiecte, finanţate de organizaţii internaţionale. În 2003–2005 este director al Departamentului de Legislaţie a Programului de Asistenţă pentru Fermierii Privaţi, finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională (USAID); în 2006–2007 – manager adjunct de proiect pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii în zona rurală, susţinut de Uniunea Europeană.
Din 2006 este Directorul Programul de Stat “Elaborarea mecanismelor şi metodelor de stimulare a creşterii economice, de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii în contextul SCERS”, Programului Naţional ”Satul Moldovenesc” şi Planului de Acţiuni „Republica Moldova – Uniunea Europeană”, membru al Consiliului ştiinţific  al Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică.
A publicat peste 180 de lucrări ştiinţifice şi publicistice. Este coautor al Concepţiei reformei agrare şi dezvoltării social-economice a satului (1990), a Strategiei de dezvoltare industrială pentru perioada 2006-2015, Codului Funciar al Republicii Moldova, Programului de privatizare, Legii privind societăţile comerciale, Legii pentru protejarea şi  susţinerea afacerilor mici, Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi,  al  altor acte normative.
Colaboratorii institutului, toţi acei care au avut onoarea de a activa împreună cu doctorul în economie Alexandru Muravschi  îi aduc sincere felicitări, urări de bine şi de sănătate, realizări pe potriva talentului său. La mulţi ani!

Colectivul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM