Confirmare elocventă în evoluţia relaţiilor de cooperare între două instituţii academice

2010-09-13
 

 

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Fang Li a efectuat zilele acestea prima sa vizită de lucru la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

În dialogul purtat cu diplomatul chinez, preşedintele AŞM a subliniat că mediul ştiinţific academic din Republica Moldova este interesat de experienţa chineză în domeniul ştiinţei, inovării, educaţiei, tehnologiilor informaţionale. Acad. Gheorghe Duca a adus la cunoştinţa Excelenţei Sale dinamică relaţiilor pe care AŞM le dezvoltă cu Academia de Ştiinţe din China, informând înaltul oaspete despre Acordul existent de cooperare ştiinţifică între cele două instituţii, semnat în 2007, potrivit căruia savanţii noştri pot demara proiecte de cercetare, participa la diverse manifestări ştiinţifice.

Menţionând recunoaşterea valorilor civilizaţiei milenare ale Chinei, prin prisma acestor activităţi, preşedintele AŞM a reconfirmat doleanţa continuării relaţiilor privind familiarizarea mediilor ştiinţifice ale ambelor ţări cu cele mai de vază personalităţi din domeniul ştiinţei şi inovării, cu cele mai noi elaborări ştiinţifice, stabilirea de noi contacte cu cercetători din aceste două instituţii academice.

În contextul promovării şi extinderii cooperării ştiinţifice reciproc avantajoase între ţările noastre, Academia de Ştiinţe a Moldovei, a specificat preşedintele AŞM, intenţionează iniţierea de negocieri cu National Natural Science Foundation of China (NSFC) (Fundaţia Naţionala de Ştiinţe din China) care ar prevedea lansarea unui Program bilateral în domeniile de interes comun (energie regenerabilă, protecţia mediului, tehnologii, nanotehnologii, seismologie, medicină, educaţie, patrimoniul cultural şi inovare). Această propunere ar veni ca o nouă provocare pentru cercetătorii din Republica Moldova, ar însemna descoperirea unor noi oportunităţi, or, ideea unei cooperări pe dimensiunea dezvoltării relaţiilor cu cercetătorii chinezi este şansa unei oportunităţi viabile. Şi dacă recunoaştem faptul că, China a creat o civilizaţie universală, ea trebuie cunoscută.

La rândul său, E.S. Fang Li a mulţumit pentru onoarea şi privilegiul de a vizita Academia de Ştiinţe a Moldovei şi de a-l cunoaşte personal pe preşedintele acesteia, acad. Gheorghe Duca. Excelenţa Sa a accentuat că şi ţara pe care o reprezintă este interesată în dezvoltarea relaţiilor bilaterale reciproc avantajoase, iar iniţierea şi implementarea unui spectru larg de proiecte între mediile academice din ambele state ar fi o confirmare elocventă privind noua evoluţie a relaţiilor între cele două academii. Sub acest aspect, diplomatul chinez a promis să cerceteze cu atenţie demersurile înaintate de AŞM, perspectivele de colaborare abordate, exprimând disponibilitatea de a contribui personal la consolidarea colaborării între comunităţile ştiinţifice din ambele state, dovedind astfel şi dezvoltarea unor relaţii sincere şi constante de prietenie.

Calificând discuţia cu preşedintele AŞM deosebit de agreabilă şi interesantă, Excelenţa Sa, Fang Li a manifestat interesul de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre AŞM. Astfel, pe finalul întrevederii, oficialul a fost invitat să viziteze Muzeul şi Expoziţia realizărilor ştiinţifice ale AŞM, lăsând în Cartea de onoare a AŞM un memorabil mesaj, exprimând doleanţa de a vizita şi alte obiective ale AŞM.

La realizarea acestei acţiuni a contribuit în mod esenţial Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM.

 

 

 

S-a născut în luna octombrie 1954. Începând cu anul 1981 îşi  desfăşoară activitatea diplomatică în mai multe ţări, precum SUA, Singapore, Canada. În perioada 2007-2010 deţine funcţia de Consul General al Consulatului General al R.P. Chineze în Johannesburg. Este căsătorit şi are un copil.

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37

 

 

E.S. Fang Li este Ambasador al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova din 1 august 2010.