Problematica estimării resurselor de apă la nivel regional expusă într-o teză de doctorat

 

2017-07-17Accesări:464Vizitatori unici:251

Resursele de apă locale ale Republicii Moldova, situate într-o zonă cu surplus de căldură și umiditate insuficientă, constituie doar 6,7%. În același timp, ritmul accelerat al schimbărilor climatice, însoțit de creșterea evaporabilității din ultimii ani; lipsa informației actualizate, privind situația la moment ale resurselor de apă; sporirea deficituluii de apă climatic atît la suprafață cît și în învelisul de sol – toate acestea necesită elaborarea unei baze informaționale complexe de date, ce ar putea asigura o argumentare științifică a posibilității de utilizare a apelor locale în diverse activități cotidiene. 

Problematica estimării resurselor de apă la nivel regional a fost expusă, în data de 14 iulie 2017, în cadrul susținerii tezei de doctorat de către Gherman Bejenaru cu tema Evaluarea potențialului hidrologic al Republicii Moldova în condițiile modificărilor de mediu la ședința Consiliului științific specializat D 12. 166.02 – 01, la specialitatea Protecția mediului și folosirea rațională a resurselor naturale- domeniul geografie.

Remarcăm, că autorul evidențiază starea actuală a bilanțului hidrotermic și  în premieră elaborează hărțile digitale ce reflectă scurgerea anuală de suprafață, propune aplicarea concepției genetice de cercetare a normei componentelor scurgerii anuale de suprafață și subterane în aspect peisagistic și bazinal. Rezultatele obținute, servesc ca suport de bază la elaborarea normativelor  în construcții (CP D.01.05-2012), a proiectelor în domeniul utilizării eficiente a apelor, protecției mediului și folosirii raționale a resurselor de apă pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Tip noutate: 

   Ultima actualizare:  17-07-2017 09:34:10


Statistici vizitatori

  • Astăzi:994
  • Săptămână:3,495
  • Lună:7,089
  • Total:7,089