25 de ani de la fondarea Sistemelor Informaționale Geografice

 

2017-07-13Accesări:401Vizitatori unici:203

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la fondarea Sistemelor Informaționale Geografice, ca instrument de cercetare geografică, elaborat împreună cu colegii de la Universitatea Al.I.Cuza din Iași, România. Pe lîngă organizarea Simpozionului internațional jubiliar Sisteme Informaționale Geografice preconizat să se desfășoare către finele lunii septembrie, în cadrul ședinței Seminarului științific de Profil din 12 iulie a fost discutată teza drd. Castraveț Tudor “Modelarea eroziunii prin apă în Câmpia Prutului de Mijloc ca suport pentru planificarea dezvoltării durabile” la specialitatea 166.02 – Protecția mediului ambiant și folosirea rațională a resurselor natural – domeniul geografie.

Autorul implementează un set de procedee de modelare computerizată a proceselor erozionale prin aplicarea Sistemelor Informaționale Geografice (SIG), pentru evidențierea arealelor de manifestare, evaluarea ratei eroziunii și prognozarea manifestării eroziunii în condițiile modificărilor de mediu.

Remarcăm că aceasta este a 3 teză elaborată în anul curent, cu implicarea  aprofundată a SIG-ului. Elaborarea unei metodologii noi, şi anume, cea geoinformaţională, care permite analiza componentelor de mediu cu ajutorul calculatorului, tot mai mult „prinde rădăcini” în cercetările din cadrul Institutului, deoarece acestea permit  vizualizarea un volum impunător de date referenţiate spaţial faţă de coordonatele geografice reale; creează posibilităţi de efectuare a unor analize şi corelaţii de mare complexitate, imposibil a fi realizate eficient cu tehnicile clasice.

 

Tip noutate: 

   Ultima actualizare:  13-07-2017 09:34:31


Statistici vizitatori

  • Astăzi:996
  • Săptămână:3,497
  • Lună:7,091
  • Total:7,091