Simpozionul Internațional „Mediul actual și dezvoltarea durabilă”, ediția a XIII-a

 

2018-06-08Accesări:201Vizitatori unici:134

Cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Mediului, în perioada 1-3 iunie, Institutul de Ecologie și Geografie în colaborare cu Universitatea Al.I.Cuza, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Iași, Asociatia Națională de Acvacultură, Administrația Națională de Meteorologie, Societatea Română de Geografie, Agenţia pentru Protecţia Mediului au unit pentru a treisprezecea oară cele două maluri ale Prutului cu ocazia desfășurării celei de-a XIII ediții a Simpozionului Internațional Mediul actual și dezvoltarea durabilă.

Cu un cuvînt de salut din partea  Institutului de Ecologie și Geografie,  a venit Directorul institutului dna m.c. Maria Nedealcov, care a menționat că pe parcursul anilor 2005-2018 grație organizării acestui Simpozion a fost posibilă lărgirea paletei de cercetare pe domeniile consacrate problemelor modificărilor de mediu, în speță a schimbărilor climatice, problematica riscurilor naturale și antropogene, starea actuală a componentelor de mediu și impactul presingului antropic asupra stabilității ecologice.

S-au diversificat și echipele de cercetare, în cadrul cărora sunt implicați tot mai mulți cercetători de pe ambele maluri ale Prutului. O asemenea lucrare colectivă a deschis ședința în plen, în care, dna m.c. Nedealcov Maria, Directorul Institutului de Ecologie și Geografie a specificat rolul  utilizării diferitor indici ecometrici în estimarea gradului de aridizare a climei.

Dr.Tărîță Anatol a comunicat despre nivelul de troficitate a apelor de suprafață din teritoriul Zonei Umede RAMSAR ,,Lacurile Prutului de Jos”.

O serie de prezentări au asigurat diversele comunicări pe secțiuni unde colegii institutului au participat foarte activ:  Mediul atmosferic și schimbările climatice (m. cor. M. Nedealcov, Răileanu V., Croitoru Gh., Cojocari R., Crivova O.);  Reducerea biodiversității și strategii de conservare (Donica A., Răileanu N., Brașoveanu V., Grigoraș N., Brașoveanu C., Agapi I., Crăciun A.); Poluarea apelor (Tăbăcaru A., Lozan R., Tărîță A., Zlotea A., Comarnițchi A., Taran. I.); Geografia mediului (Bacal P., Ciocan N., Burduja D., Răileanu V.); Poluarea solului/Degradarea terenurilor (Bulimaga C., Certan C., Burghelea A, Grabco N., Mogîldea V., Ursu A., Overcenco A., Marcov I., Curcubăt S., Stegărescu V., Motelica L., Vatamaniuc G.) etc.

În cadrul lucrărilor Simpozionului a avut loc și Workshop-ul „Predictibilitatea secetelor și inundațiilor în bazinul râului Prut” la care a participat cu comunicări dna m. cor. M. Nedealcov.

În următoarele două zile (2-3 iunie) aplicația în teren a fost realizată în limitele teritoriului Republicii Moldova, unde oaspeții noștri au fost întîlniți cu o deosebită gratitudine, în stilul tradițiilor autohtone.

 

Tip noutate: 

   Ultima actualizare:  08-06-2018 12:21:54


Visitor Statistics

  • Today:88
  • Week:3,444
  • Month:10,324
  • Total:63,585